Vooral vanuit Rugge wordt er overlast gemeld door de wijkbewoners
Vooral vanuit Rugge wordt er overlast gemeld door de wijkbewoners

Huizen in Brielle naar eigen inwoners

Algemeen 933 keer gelezen

Brielle – De gemeente gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om bij het toekennen van huurwoningen voorrang te geven aan de eigen inwoners en te voorkomen dat koophuizen terecht komen bij huisjesmelkers.

Een motie daarover van de IBGB werd door de Brielse partijen aangenomen. Alleen VVD-raadslid Anneke Witte stemde tegen. Zij vindt de motie onuitvoerbaar en overbodig. Het voorstel is voor koophuizen een zelfbewoningsplicht van minimaal twee jaar in te voeren. Wie niet zelf in het gekochte huis gaat wonen, of binnen twee jaar vertrekt, krijgt een boete van € 20.000. De zelfbewoningsplicht zou een halt moeten toeroepen aan de verhuur van huizen aan arbeidsmigranten door huisjesmelkers. Al jaren komen daarover al klachten richting de gemeente, vooral vanuit de wijk Rugge. Dat de problemen serieus zijn, werd kort geleden weer bevestigd door de steekpartij die op de Welleweg plaatsvond. Bij het toekennen van huurhuizen zal worden gezocht naar mogelijkheden om voorrang te geven aan eigen inwoners. De hoop is dat jongeren dan makkelijker een betaalbaar huis in Brielle zullen kunnen vinden.

Tot nu toe hield de gemeente steeds maatregelen af, omdat er al mogelijkheden waren om in te grijpen wanneer er veiligheids- of gezondheidsrisico’s werden geconstateerd. Bovendien was men al samen met de gemeenten op Voorne bezig met het ontwikkelen van een gezamenlijke aanpak. Brielle is zeker niet de enige die te maken heeft met deze problematiek.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws