De gymzaal is veranderd in een collegezaal.
De gymzaal is veranderd in een collegezaal.

Voorgezet onderwijs weer aan de bak; de deuren mogen open

Algemeen 222 keer gelezen

Hellevoetsluis - Het kabinet heeft bepaald dat alle middelbare scholen vanaf dinsdag 2 juni a.s. de deuren weer moeten openen. Voorwaarde is, dat het coronavirus niet weer oplaait.

Eventuele zorgen over het waarborgen van de 1,5 meter afstand zijn opgelost door het hanteren van een duidelijk protocol. Daarin staat onder andere dat de grootte van een klas moet zijn afgestemd op de ruimte in een lokaal, zodat tussen iedere werkplek 1,5 meter afstand zit. Daarnaast worden buiten en binnen de scholen looproutes aangelegd. De Hellevoetse middelbare scholen, Helinium en Jacob van Liesveldt, zijn druk met het treffen van de voorbereidingen.

We vragen Wim van den Eshof, rector van het Jacob van Liesveldt, hoe de school omgaat met de nieuwe richtlijnen. “We zijn begonnen met het maken van looproutes door de school. Met pijlen zorgen we er voor dat de leerlingen niet in tegenovergestelde richtingen door elkaar gaan lopen. Daarnaast zijn in iedere klas onder andere desinfectiemiddel, tafelreiniger en tissues aanwezig. En er is extra schoonmaak-capaciteit ingehuurd om bijvoorbeeld deurkrukken en toiletten regelmatig schoon te maken.”

Huiverig
Er zijn scholen waar docenten huiverig zijn om weer naar school te komen, maar Wim is verheugd te kunnen melden dat vrijwel al ‘zijn’ docenten naar school komen. “We hebben mondkapjes en zelfs gezichtsmaskers aangeschaft, zodat docenten die dat wensen zichzelf zo goed als mogelijk kunnen beschermen. Docenten die echt niet aanwezig kunnen zijn zetten zich van huis uit volledig in.” De leerlingen van de onderbouw komen om de dag naar school. In veertien dagen is iedere leerling dus vijf dagen aanwezig. De overige lessen worden online gegeven. Voor wat betreft de leerlingen in de pré-examenklassen is ervoor gekozen om college’s te gaan geven: de gymzaal is omgetoverd tot een collegezaal met een groot (2 bij 4 meter) scherm. Op deze manier kunnen 60 leerlingen tegelijk college krijgen in de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde.

Eindexamens
Afgelopen maandag was de laatste dag van de schoolexamens. Hierna vinden alleen nog eventuele herkansingen plaats. “Op 4 juni maken wij officieel bekend wie er geslaagd is na het 1e tijdvak. Voor veel leerlingen is de verrassing minder groot dan andere jaren. Alles is dit jaar anders en we denken nog hard na of en op welke wijze we toch nog een speciaal tintje kunnen geven aan de diploma-uitreiking,” sluit Wim van den Eshof het gesprek af.

De meeste leerlingen vinden het fijn weer naar school te kunnen. En ook ouders zijn blij dat er weer meer routine komt in het dagelijks leven, maar zorgen zijn er ook bij ouders en leerlingen. Zal het virus weer oplaaien ondanks de genomen maatregelen van de scholen?

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws