Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Sprookjesachtige witte bomen Oudejaarsweg

Algemeen 452 keer gelezen

Hellevoetsluis - De bomen zien er een beetje sprookjesachtig uit, sommigen zouden misschien liever zeggen spookachtig, als de spinselmotten flink aan het werk zijn geweest en de bomen bedekt zijn met een dikke laag witte spinsels. De spinselmot is sinds enige tijd ieder voorjaar actief op Voorne-Putten en zo ook op de Oudejaarsweg. 

Wat is een spinselmot? Dit zijn kleine rupsen die in grote kolonies bij elkaar zitten. Ze kruipen dicht over elkaar heen, zodat het lijkt alsof het één grote knot is. De spinselmotten eten van bomen, struiken en heggen. Om zichzelf te beschermen tegen natuurlijke vijanden zoals vogels maken de rupsen deze spinsels, zo kunnen ze zich ongehinderd te goed doen aan de bladeren. De witte spinsel zijn overigens behoorlijk sterk en taai. In de spinsels leven soms enorme aantallen rupsen maar de bomen en struiken hebben er geen last van. Binnen een aantal weken is dit verschijnsel voorbij, want dan breekt er een nieuwe fase aan in de levenscyclus van de spinselmotten en vliegen ze uit. Het worden dan kleine witte, niet schadelijke, vlindertjes van ongeveer twee centimeter groot.

Spinselmotten komen over de hele wereld voor. In tegenstelling tot de eikenprocessierups vormt de spinselmot geen gevaar voor mens en dier. Het is niet nodig om ze te bestrijden. De eikenprocessierups is wel gevaarlijk voor mens en dier. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen ernstige irritaties aan de huid en luchtwegen veroorzaken.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op groothellevoet.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws