Afbeelding
stock

Geen sprake van plaatsing windmolens N57 Nieuwenhoorn en carpoolplaats Zwartedijk

Algemeen 223 keer gelezen

Hellevoetsluis - Wethouder Schop  benadrukt dat er geen sprake is van het plaatsen van windmolens langs de N57 bij Nieuwenhoorn en de entree van Rockanje bij de carpoolplaats en de ambulancepost. Dit beeld was ontstaan door een kaartje in de Energieverkenning Voorne-Putten.

Eerder deze week ontstond er veel verwarring en verontwaardiging nadat de Actiegroep Windmolens N57 Nee in een artikel in het AD hadden aangekaart dat de toezegging om geen windmolens te plaatsen nabij de rotonde op de N57 richting Rockanje in de wind leek te zijn geslagen. Op een kaartje opgenomen in het document over de verkenning voor de Regionale Energie Strategie (RES) zijn namelijk toch de windmolens afgebeeld op plekken waar volgens eerdere afspraken geen windmolens geplaatst zouden gaan worden. 

Peter Schop, wethouder Duurzaamheid van gemeente Hellevoetsluis: “Het kaartje in de bijlage van de verkenning heeft voor verwarring gezorgd. Ik kan benadrukken dat er niet van de eerdere afspraken wordt afgeweken. Er is dus geen sprake van plaatsing van windmolens aan de N57 bij Nieuwenhoorn en entree Rockanje”.

Met deze verkenning hebben de gemeenten Hellevoetsluis, Westvoorne, Brielle en Nissewaard laten onderzoeken op welke wijze duurzame opwekking van energie een plek in het landschap van Voorne-Putten kan krijgen. Een kaartje in de bijlage van het rapport toont locaties waar geen technische belemmeringen zijn voor windmolens dit is dus onder meer aan de zijde van de carpoolplaats bij de entree naar Rockanje en aan de overzijde, vlakbij Nieuwenhoorn. Deze locaties komen echter niet terug in het concept van de Regionale Energiestrategie, omdat daar eerder al afspraken over zijn gemaakt. Die locaties aan de N57 zijn dus niet in beeld.

De verkenning is bedoeld en ook gebruikt als input vanuit Voorne-Putten voor het opstellen van de concept Regionale Energie Strategie (RES). In het klimaatakkoord van het kabinet van juni 2019 zijn de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015)  uitgewerkt. Nederland moet de CO2-uitstoot sterk verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990.In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95% afgenomen zijn. Dit is nodig om de opwarming van de aarde niet verder te laten oplopen dan 1,5 graad. Bij deze temperatuurstijging lijken de gevolgen van klimaatverandering nog beheersbaar.  De 30 energieregio’s in Nederland gaan onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. En ook wordt er bepaald welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen zodat het wel financieel haalbaar is. 

De 30 energieregio’s in ons land zijn op dit moment bezig een RES op te stellen voor 1 juli 2021. De vier gemeenten op Voorne-Putten maken samen met 19 andere gemeenten, vier waterschappen en de provincie Zuid-Holland deel uit van de energieregio Rotterdam-Den Haag. In de RES wordt onder andere vastgelegd waar en hoe in de regio Rotterdam-Den Haag duurzame energie kan worden geproduceerd en welke infrastructuur daarvoor nodig is. Het opstellen van een RES is een maatregel uit het Nederlandse Klimaatakkoord.

In de concept-RES is de inbreng van alle 23 gemeenten uit de energieregio Rotterdam-Den Haag verwerkt. In dit concept, de tussenstand in het proces die nu wordt gegeven vanuit de regio, komen de genoemde locaties niet voor. De gemeenteraden krijgen nu de gelegenheid hun wensen en bedenkingen aan te geven. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus is de eerdere datum in juni verschoven naar 1 oktober 2020.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws