Geen twee, maar drie baby's...
Geen twee, maar drie baby's...

Nieuw-Helvoetse drieling viert 50e verjaardag!

Algemeen 1.139 keer gelezen

Hellevoetsluis - Hellevoetsluis was in 1970 nog maar een klein dorpje met slechts 10.000 inwoners. Het was de tijd van oranje stoffen lampen, bruin met oranje gebloemde tegeltjes voor de keuken, gele banken, macramé aan de muur, visnetten aan plafond, enorme pick-ups om singeltjes te draaien, zitzakken, disco, wijde broekspijpen, franjes aan je jas, psychedelische printjes en rolschaatsen.

De bakker kwam nog aan de deur om het brood te brengen, de groenteman kwam met zijn vrachtwagen langs met verse groenten en ook de melkboer zette de melk nog voor de deur.

Op 9 mei 1970, zag de drieling Willem, Petra en Marja 's ochtends om respectievelijk 9.10 uur, 9.20 uur en 9.40 uur het levenslicht met hulp van dokter Walters in een woning aan de Karel de Stoutestraat in Nieuw-Helvoet. Het echtpaar Boot had al twee dochters Netty en Jolanda. "Onze ouders wilden nog een derde kind", vertelt Marja. "Op een gegeven moment wisten ze wel dat het een tweeling zou worden, maar dat er nog een derde kindje achteraan kwam, was echt een verrassing." Willem werd als eerste geboren, daarna kwam Petra en uiteindelijk Marja als laatste.

Een drieling was, en is nog steeds uitzonderlijk, Hellevoetsluis telde nog maar weinig inwoners en de drieling werd al gauw een bezienswaardigheid. De familie Boot was al een bekende naam in het dorp, maar na de geboorte van de drieling was dat zeker het geval. Zus Netty was 4,5 jaar bij de geboorte van de drieling en Jolanda was twee jaar oud. En toen kwamen er ineens drie kleintjes bij en was het dus een gezin met vijf kinderen. "Oppas Coby Quak hielp mijn moeder met de zorg voor ons, want het was nogal wat met drie baby's, een peuter en een kleuter. Had mijn moeder de een aangekleed dan was de ander al weer uitgekleed. Ook de buurvrouw hielp vaak mee", zegt Petra.

"We zaten eerst op kleuterschool Het Sterretje en gingen daarna naar lagere school De Wateringe (huidig pand voor Eyüp Sultan Moskee red.)", zegt Willem. Op de kleuterschool en het eerste jaar van de lagere school zat de drieling bij elkaar. De meisjes deden dit jaar nog een keer over en Willem ging verder waardoor de drieling werd opgesplitst. Petra en Marja trokken veel met elkaar op, hadden dezelfde vrienden en Willem ging zijn eigen gang en bouwde zijn eigen leven op. "Ik was thuis de enige jongen tussen vier zussen, maar daar heb ik nooit last van gehad hoor", verzekert hij. "We hebben nooit echt ruzie gemaakt, misschien af en toe een meningsverschil" beaamt Marja. "Het was een leuke buurt waar we veel contact hadden met de buren en lekker konden buitenspelen met buurtkinderen", gaat Willem verder. Iedereen had maar één auto dus de straten waren nog niet zo vol. Tijdens carnaval gingen we met school altijd verkleed door de straten lopen. Mijn moeder was erg creatief en maakte zelf onze verkleedkleding. Je had toen dat nummer van André van Duin met die pinguïns (Ta-ta-ta red.) dus ze had speciaal voor carnaval voor ons drie pinguïnpakjes gemaakt. En daarmee gaven we een voorstelling op school bij meneer De Joode." "Dat was zó leuk" vallen Petra en Marja hem bij. "Overigens zat ook veel neefjes en nichtjes die in dezelfde wijk woonden bij ons op school."

"We hebben samen bij Sempre Crescendo gezeten. Ik speelde een tijdje bugel en zat bij de majorettes, Willem zat bij de drumband", vertelt Petra. Ook Marja, Netty en Jolanda zaten bij de majorettes. Ook bij de muziekvereniging was de familie Boot goed vertegenwoordigd: ooms, nichten en ook opa waren lid. Marja: "We hebben daar allemaal goede herinneringen aan, het was echt een leuke tijd. Thuis vonden we het leuk om te playbacken met vriendinnen. Willem deed ook mee en was de drummer en wij waren natuurlijk de zangeressen."

"Onze tante en oom hadden een varkensfokkerij in Lunteren en als zij op vakantie gingen dan mochten wij in hun huis. Dat lag midden in het bos. We gingen met de knechten mee om te helpen en ze hadden ook een pony en andere dieren rondlopen" zegt Willem. "Wij vonden deze vakanties hartstikke leuk" vult Marja aan, "ik heb daar hele goede herinneringen aan." Ook de anderen beamen dit. Willem: "Mijn vader had een stationwagen, drie kinderen op de achterbank en twee in de kofferbak. Als de politie kwam moesten we bukken. Later hadden we een busje daar gingen we mee naar Duitsland op vakantie."

Na de lagere school ging Willem naar LTS Stabilo en een jaar later volgden de meisjes naar dezelfde school. "Toen zijn Marja en ik wel gescheiden" geeft Petra aan. "De eerste twee jaar zaten we nog bij elkaar, maar daarna vonden ze het beter voor ons dat we ook eens andere vriendinnen zouden hebben anders zit je constant op elkaars lip." Na school gingen ze allemaal aan de slag. Petra heeft bijna 30 jaar bij Dijkxhoorn gewerkt en werkt nu sinds drie jaar bij Lavida in Hellevoetsluis en Spijkenisse. Marja heeft bijna 30 jaar bij Blokker gewerkt en is nu op zoek naar ander werk. Willem is begonnen bij het GEB en is op zijn 30e bij de politie gegaan. Menig Hellevoeter kent Willem als lokale volkszanger; hij trad eerder onder meer op tijdens de Vestingdagen en Oranjeavonden. Ze hebben alle drie twee kinderen gekregen, en om het lot niet te tarten durfden geen van allen een derde aan. Marja en Willem wonen nog altijd in Hellevoet en Petra verhuisde naar Abbenbroek. Hun vader en moeder zijn op relatief jonge leeftijd overleden; vader in 1996 en moeder in 2007 en hebben tot het laatst aan de Karel de Stoutestraat gewoond. "We hebben ons eigen leven, maar we proberen wel met Pasen, Kerstmis en daar soort dagen met de hele familie bij elkaar te zijn. We bakten altijd oliebollen bij mijn moeder, dat doen we nog steeds samen en houden we in ere", zegt Marja tot slot.

Een groot feest zit er dit jaar niet in dus viert de drieling hun 50e verjaardag dit jaar met hun eigen gezin.
Moeder Boot maakte voor bijzondere gelegenheden matchende kleding voor de drieling.
Drie kleine pinguïns.
Uit de oude doos toen Groot Hellevoet nog Groot Helvoet was.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws