Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Wiersma: 'Strandje Struytse Zeedijk is voor iedereen toegankelijk'

Algemeen 1.689 keer gelezen

Hellevoetsluis - Hellevoeter Hennie Wiersma maakt zich boos over het feit dat het kleine strookje strand bij de Struytse Zeedijk, dat in de wijk altijd bekend stond als het hondenstrandje, niet meer toegankelijk is voor de inwoners van Hellevoetsluis en dat terwijl het wel openbaar gebied is.

Dit stukje strand is gelegen in Natura 2000 gebied en is volgens Wiersma door de bewoners van het aanliggende perceel toegeëigend. "De bewoners van de woningen op de landtong zien dat stuk grond ten onrechte als eigen terrein. Er staat dan ook een bordje eigen terrein, wat overigens niet wettelijk is. En zij hebben een haag aangebracht, met doornstruiken, waardoor de toegang voor wandelaars bemoeilijkt wordt en onrechtmatig lijkt."

Desgevraagd antwoordt een woordvoerder van de gemeente op de vraag of dit strandje openbaar gebied is en of de bordjes door de gemeente zijn geplaatst het volgende: "Naar aanleiding van klachten hebben wij daar inderdaad verboden toegangsborden geplaatst omdat zich daar steeds publiek begaf wat daar niet kwam om te genieten van de natuur. Dat wil zeggen publiek wat zorgde voor geluids- en vuiloverlast. Dit stuk is al overigens al langer beperkt toegankelijk."

"In een gesprek dat ik het afgelopen jaar heb gehad met wethouder Spoon werd mij verteld dat de " oeverrand", dus ook het strandje, wel degelijk nog steeds openbaar gebied is", geeft Wiersma aan. "Omdat dit Natura 2000 gebied is, heeft zo'n gebied natuurwaarde en zo zal er ook mee omgegaan moeten worden. Natuurlijk moeten honden aangelijnd worden in zo'n gebied. Maar je moet er wel kunnen lopen en dat wordt onmogelijk gemaakt. Het is nu een privilege voor een gezin dat daar woont en dat vind ik onrechtvaardig." Een deel van het perceel is destijds voor €1 per vierkante meter verkocht. Twee andere delen zijn toentertijd voor respectievelijk €10 en €100 per vierkante meter verkocht. Op het terrein, dat is verkocht als bedrijfsgrond staan behalve een bedrijfspand ook twee woningen. Bij de bepaling van de waarde van de bedrijfsmatige grond is volgens de gemeente gekeken naar verkoopprijzen voor vergelijkbare grond en in vergelijkbare situaties in Nederland en door een onafhankelijk taxateur bepaald.

"Juist nu, in deze coronatijd, moeten de bewoners van deze wijk toch gewoon hier kunnen wandelen, in hun eigen buurt?" gaat ze verder. "Daarom heb ik afgelopen weekend een brief naar de gemeente gestuurd in de hoop dat zij de bewoners zullen dwingen de doornstruiken en het bord verboden toegang die wandelaars de toegang belemmeren te verwijderen. Met daarbij het dringende verzoek om deze plek nooit aan privé personen te verkopen en Hellevoetsluis letterlijk de mooie stad aan het water voor iedereen te laten zijn."

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws