Irene en Jaap van Koppen zijn al 60 jaar een paar.
Irene en Jaap van Koppen zijn al 60 jaar een paar. Foto: Foto-Ok.nl

Tandartsbezoek werd diamanten huwelijk

Algemeen 391 keer gelezen

Zuidland – Burgemeester Van Oosten feliciteerde 30 maart diamanten bruidspaar Van Koppen-Heuvelman. Niet door een persoonlijk bezoek, maar dit maal via videobellen.

De vele kaarten, bloemen en aandacht maakten, ondanks dat er geen feest met familie en vrienden kon worden gevierd, het 60-jarig huwelijksjubileum toch tot een mooie dag voor het paar.

Jaap van Koppen (82) is geboren en getogen in Ouddorp. Hij doorliep de slagersvakschool en vond daarna als zodanig werk in Pernis. Irene Heuvelman zag 78 jaar geleden het levenslicht in Ouderkerk aan de IJssel. Na de huishoudschool leerde ze typen en steno en ging als hulp aan de slag bij een huisarts in Pernis. 'Die dokter had een broer die tandarts was, ook in Pernis. Toen de vrouw van de tandarts overleed, zocht hij een assistente en ben ik voor hem gaan werken.'

De ontmoeting tussen Irene en Jaap lijkt er een als uit een doktersroman: toen Jaap bij de tandarts in de wachtkamer zat, ontmoette hij de 17-jarige assistente Irene en raakten de twee aan de praat. Een eerste afspraakje en verkering volgden. Een jaartje later al gaven ze elkaar het ja-woord in Ouderkerk aan de IJssel. Dit mede al zo snel omdat Jaap een baan als slager in Hardinxveld-Giessendam kon krijgen en het stel daar ook kon gaan inwonen. Al gauw werd hun eerste zoon geboren.

Drie jaar later volgde een eigen slagerij in Rotterdam-West en werd het gezin daarna uitgebreid met nog een zoon en een dochter. Na een jaar of vijf werd de zaak in de Rotterdamse volksbuurt verruild voor een slagerij in Oud-Beijerland en werd daarnaast drie jaar later ook een slagerij in de Raadhuisstraat in Zuidland overgenomen. Nadat al eerder de zaak in Oud-Beijerland van de hand werd gedaan, stopten mevrouw en meneer Van Koppen in '74 ook in Zuidland. Hun oudste zoon nam de winkel daar over en Jaap werkte tot zijn zestigste door als freelance slager. Irene werkte ook geruime tijd in de bloemen- en fruitteelt.

Tegenwoordig heeft ze kaarten maken en breien als hobby. Jaap gaat regelmatig klaverjassen, sjoelen en biljarten in Bernissesteyn. 'Maar dat kan momenteel niet.' Voorheen was hij scheidsrechter bij het amateurvoetballen. De familie heeft vele jaren in Abbenbroek gewoond en 'kerkt' daar nog steeds. In de (digitale) kerkdienst werd zondag aandacht besteed aan hun huwelijksjubileum. In 1970 verhuisde het paar naar Zuidland waar ze nu een fraai appartement in het centrum bewonen. Ze zijn inmiddels (over)grootouders van zes klein- en twee achterkleinkinderen. Elkaar vrijlaten en elkaar kunnen vertrouwen is volgens Irene en Jaap de kracht van hun al zo lange en goede huwelijksband. Irene's beste advies: 'Wij maken ook wel eens ruzie hoor, maar we gaan nooit boos slapen!'

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws