Afbeelding

Voedselbank Hellevoetsluis: situatie is zorgelijk

Algemeen 566 keer gelezen

Hellevoetsluis - De voedselbank maakt een lastige tijd door. Niet alleen is de aanvoer van sommige producten minder. Ook is er risico dat cliënten of vrijwilligers - vaak op leeftijd - het coronavirus te krijgen. Diverse voedselbanken zijn al gesloten, bijvoorbeeld in Gouda worden tot 6 april a.s. geen pakketten uitgedeeld.

In Hellevoetsluis werkt de organisatie sinds maandag 16 maart jl. volgens een calamiteitenplan. Voorzitter Jaap Piena legt uit: "We hadden daarvoor al afspraken met vrijwilligers en klanten dat ze bij diverse ziekteverschijnselen niet naar de voedselbank aan de Einsteinweg 12 zouden komen. Vanaf nu mogen er niet meer dan vijf klanten tegelijk naar binnen, en mogen kinderen en/of begeleiding niet meekomen. Ook hebben we een barrière bij de balie gemaakt. We ontvangen adviezen van onze landelijke organisatie en kijken met een schuin oog naar de maatregelen die bij supermarkten worden genomen."

Vrijwilligers van de voedselbank hebben in het weekend contact opgenomen met alle klanten om de wijzigingen door te geven. Men heeft de mensen tevens op het hart gedrukt om niet te komen in geval van ziekte. Eerder deze week zijn bij acht gezinnen de pakketten thuisbezorgd.

Op de vraag hoe de situatie van de ruim vijftig vrijwilligers van de voedselbank is, laat Jaap gelukkig een positief geluid horen. "Er zijn nog maar weinig mensen ziek (geweest) en ook het aantal mensen dat niet meer wil komen valt reusachtig mee. We kunnen onze taken nog blijven uitvoeren en dat is mooi."

En dat is maar goed ook, want er zijn ruim 180 gezinnen die de voedselbank hard nodig hebben. De handelwijze qua intake en opvolging van de gezinnen is aangepast. "De intake doen we nu uitsluitend telefonisch en de evaluatiegesprekken hebben we tijdelijk opgeschort," vertelt Jaap Piena.

Minder aanvoer producten
De inhoud van de pakketten was begin deze week nog niet opvallend afgenomen. De pakketten werden nog gemaakt vanuit de aanvoer van de vorige week. Jaap: "We hebben van enkele restaurants en bedrijfskantines extra voedsel ontvangen en verder wachten we per dag af hoe de aanvoer is. Vanaf donderdag 19 maart begon de situatie echt zorgelijk te worden! Brood is nauwelijks binnengekomen, mede doordat de weekmarkt is gesloten en bijvoorbeeld bakkerij 't Stoepje niet meer kan aanleveren. Ook de aanvoer van vleesproducten stemt ons droevig, maar wat dan weer leuk is voor de mensen, is dat er wel genoeg fruit en groente is aangeleverd én dat we van een tuinder bloemen voor onze klanten hebben gekregen."

Mensen bieden zichzelf spontaan aan om te komen helpen bij de voedselbank. Voorlopig worden van deze mensen de contactgegevens genoteerd. Indien noodzakelijk zal de voedselbank een beroep op hen doen.

Oproep voorzitter Voedselbank
Jaap doet een oproep aan welwillende buren van voedselbank bezoekers: "Pas, als het kan, even een uurtje op de kinderen van onze klanten. We kunnen deze in de huidige situatie echt niet op de voedselbank ontvangen. En thuisbezorgen omdat er geen opvang is, is voor ons echt niet te doen. We moeten alle zeilen al bijzetten."

Heb je dergelijke – of andere- hulp nodig, ga dan naar https://fijnjetezien.nl

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws