Afbeelding

Geld lenen als zelfstandig ondernemer kan op deze manier

Actueel 74 keer gelezen

Het is als een zelfstandig ondernemer vele malen lastiger om een lening af te sluiten. Geld lenen is namelijk moeilijker wanneer je een zelfstandig ondernemer bent omdat je geen vast salaris hebt. Het risico is dus voor de aanbieder van de lening een stuk groter. Alsnog kun je als zelfstandig ondernemer makkelijk een lening aanvragen, maar dit is voor iemand die in loondienst werkt toch wel veel eenvoudiger.

Je kunt alsnog als zelfstandig ondernemer geld lenen, deze mogelijkheid is er hoe dan ook. Desondanks is het voor andere mensen over het algemeen een stuk eenvoudiger aangezien zij in loondienst werken waardoor de verstrekker van het geld zo goed als gegarandeerd is dat het uitgeleende geld daadwerkelijk terugbetaald kan gaan worden na een tijdje. Alhoewel het geld lenen aan een zelfstandig ondernemer vrij veel risico met zich mee brengt voor de aanbieder van de lening is dit alsnog mogelijk. Sommige verstrekkers bieden namelijk een doorlopend krediet aan. Met name als je al meer dan drie jaar zelfstandig ondernemer bent zal het relatief simpel zijn om een doorlopend krediet aan te vragen. De bank kijkt dan niet alleen naar je inkomen, maar ook naar je persoonlijke situatie. Het gehele totaalplaatje zal uiteindelijk bepalen of de verstrekker geld aan je leent.

Voordat je een doorlopend krediet afsluit bij een geldverstrekker is het natuurlijk van belang om te weten wat dit soort lening precies is. In principe is het best een vreemde lening, maar gelukkig is het uit te leggen aan de hand van een aantal kenmerken. Zo heb je bij een doorlopend krediet niet een bepaald bedrag dat je leent. In plaats daarvan heb je een kredietlimiet bepaald. Dit is een specifiek bedrag. Meer dan deze limiet kun je niet opnemen bij de aanbieder. Bovendien kun je bij een doorlopend krediet zelf bepalen hoeveel en wanneer je geld wilt opnemen. Het gehele bedrag krijg je dus niet in één keer op je rekening gestort. Ook de rente van dit type lening is variabel. De rente staat dus niet vast en kan stijgen of dalen tijdens de looptijd. Daarnaast betaal je alleen rente over het opgenomen bedrag. Tevens kun je de afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen en kun je een doorlopend krediet altijd aflossen. Hiervoor hoef je geen kosten te betalen.

Een doorlopend krediet kun je overigens alleen gebruiken voor je privé. Als je geld wilt lenen met jouw onderneming als doeleinde dan moet je juist een zakelijke lening aangaan, maar je kunt ook kiezen voor een zakelijk krediet. Een zakelijke lening zal met name gebruikt worden om te investeren in het bedrijf. Hiermee wordt de looptijd van de lening bepaald door de levensduur van de investering. Je hebt bij een zakelijke lening een vaste rente die je moet betalen. Hierdoor blijven de maandelijkse kosten constant gelijk. Ook los je lineair af zodat je geen restschuld zult hebben aan het einde van de looptijd. Dit is dus enigszins vergelijkbaar aan een persoonlijke lening maar dan voor ondernemingen in Nederland.

Een zakelijk krediet is dan ook vergelijkbaar aan een doorlopend krediet. Een ondernemer zal over het algemeen een zakelijk krediet nemen zodat hij/zij ruimte heeft op de rekening die het bedrijf altijd kan gebruiken. Dit zal dus betekenen dat je een zakelijk krediet met name aanvraagt om te zorgen voor liquiditeitsruimte, maar ook voor kleine bedrijfsmiddelen. Je sluit dit soort lening voor de zakelijke wereld af tot 1 jaar. De rente van een zakelijk krediet is variabel en kan dus hoger of lager worden gedurende de looptijd. Je hebt natuurlijk een kredietlimiet afgesproken met de geldverstrekker, net zoals bij een doorlopend krediet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws