Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Kick-off E-waste Race op basisscholen De Bron en Toermalijn

Actueel 629 keer gelezen

Spijkenisse - Op de basisscholen De Bron en naastgelegen Toermalijn gaf wethouder Mijnans vanmorgen de kick-off voor de E-waste Race in Nissewaard. De wethouder leverde tegelijkertijd het eerste E-waste in. Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat scholen in Nissewaard meedoen aan de wedstrijd waarbij zoveel mogelijk afgedankte (kleine) elektrische apparaten moeten worden ingezameld.

Na de kick-off gaf Louke Kreemers van de E-waste Race uitleg over wat E-waste is, welke steeds schaarser wordende grondstoffen er in elektrische apparaten zitten, hoe recyclen in z'n werk gaat en wat de kinderen allemaal kunnen doen om zoveel mogelijk oude elektronische apparaten in te zamelen.

Tien teams van even zoveel basisscholen nemen het van 9 maart tot en met 3 april tegen elkaar op om in vier weken tijd zoveel mogelijk klein elektronisch afval ( E-waste) in te zamelen. De school die het meeste inzamelt, wint een mooie schoolreis voor de hele klas naar NEMO in Amsterdam. Gedurende de E-waste Race kunnen de scholieren afgedankte apparaten mee naar school nemen en deze in door Reinis op school neergezette kliko's doen. Op een lijst houden de kinderen zelf bij wat en hoeveel wordt ingeleverd. Buurtbewoners kunnen eveneens hun niet meer bruikbare kleine elektronische apparaten (alles met een stekker, of werkend op batterijen) bij de school inleveren.

Woont u in de buurt een van de deelnemende scholen, dan wordt het inleveren u makkelijk gemaakt en kunt u tussen 9 maart en 3 april gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doet u door uw dit online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl. Let op! sommige van de deelnemende scholen halen geen apparaten op, maar zamelen dit alleen op school in. Grote elektrische apparaten en inktcartridges of batterijen kunnen niet worden ingeleverd. Als dank voor het online aanmelden ontvangt u kortingscodes voor de sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot: BYOR. Bovendien steunt u de school in uw buurt als kanshebber op een geheel verzorgde schoolreis.

De E-waste Race is bedoeld om het apart aanbieden van elektronisch afval te stimuleren. Zo draagt u eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. In Nederland komen twee op de drie afgedankte apparaten nog steeds in het huisvuil terecht, waardoor waardevolle materialen en grondstoffen verloren gaan voor hergebruik. Een vier-persoons Nederlands huishouden heeft gemiddeld zo'n 100 elektrische apparaten in huis. Denk daarbij niet alleen aan wasmachine, televisie of stofzuiger, maar ook mobieltjes, oortjes, de elektrische tandenborstel, haarföhn, computer, printer en bijbehorende kabels.

Vorig jaar was de Horizon de winnaar van de E-waste Race in Nissewaard; de Markenburg werd tweede. Toen werden in totaal zo'n 20.000 apparaten bij de deelnemende scholen in Nissewaard ingeleverd. De scholen die dit jaar meedoen zijn De Toermalijn, De Bron, Jan Campert, De Klinker, De Maasoever, De Duif - Snoekenveen, De Duif - Salamanderveen, De Wegwijzer, Mgr. Bekkersschool en De Branding. De E-waste Race Nissewaard is een initiatief van Reinis, gemeente Nissewaard en Weee Nederland. Op 3 april wordt de winnende school bekend gemaakt.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws