Zo'n 20 vrijwilligers gingen aan de slag.
Zo'n 20 vrijwilligers gingen aan de slag. Foto: Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Ploggen langs de Oude Maas

Actueel 391 keer gelezen

Spijkenisse – In het kader van de actieweek Schoon Haringvliet, werd vanmiddag ter hoogte van de Maasboulevard langs de Oude Maas afval geraapt en verzameld. Een groep van ongeveer 20 enthousiaste vrijwilligers ging uitgerust met grijpers en verzamelzakken een uur aan de slag om al ploggend (wandelen/joggen in combinatie met afval verzamelen) de oever van zwerfvuil te ontdoen.

IVN Natuureducatie, Provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en verschillende gemeenten werken samen in het project Schoon Haringvliet. Verenigingen en groepen inwoners worden aangemoedigd mee te werken door een stuk langs het Haringvliet, onderdeel van Nationaal Park NLDelta, op te schonen.

Het Milieuhuis Nissewaard, dat meepraat in de werkgroep Schoon Haringvliet, nam het initiatief en faciliteerde de vanmiddag bij de Oude Maas gehouden opruimactie. Plogger Harold Joëls uit Spijkenisse zorgde samen met mede-plogger Paul Brons voor de vrijwilligers, waaronder enkele PvdA raadsleden en wethouder Martijn Hamerslag. De wethouder is tevens voorzitter van de Landschapstafel Voorne-Putten, dat budget voor de actie Schoon Haringvliet ter beschikking heeft gesteld.

Behalve het organiseren van opruimacties zet Schoon Haringvliet in op preventie en op onderzoek naar bronnen, verspreiding en andere, innovatieve opruimmethoden. Langs het Spui ter hoogte van de pont Hekelingen-Nieuw-Beijerland, houden in dat kader enkele ploggers uit Nissewaard gedurende een aantal weken bij wat zij vinden, om zo in kaart te kunnen brengen van welke bronnen het zwerfvuil afkomstig is.

De aftrap voor de actieweek (29 februari t/m 7 maart) werd vorige week in getijdengebied Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee gegeven. Vorig jaar werd tijdens de actie het natuurgebied Beningerslikken (gelegen achter Zuidland) onder handen genomen, maar daar  werd weinig zwerfvuil gevonden. Daarom werd dit jaar gekozen voor een opruimactie langs de Oude Maas.

Schoon Haringvliet valt onder de paraplu van Schone Rivieren. Omdat de aanvoer van plastic afval vanuit de rivieren een onderbelicht probleem is proberen IVN, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee hierin verandering te brengen. Wereldwijd verzamelen miljoenen mensen zich voor opruimacties. In september is de jaarlijkse World Cleanup Day.

Kijk voor meer lokaal nieuws, evenementen en sportberichten uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws