Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Levend erfgoed; een schaap met witte voetjes

Algemeen 443 keer gelezen

Hellevoetsluis - Art Lobs is al vele jaren fokker van zwartbles schapen. Hij is aangestoken door zijn tante Ina en zo is Art begonnen met twee ooitjes.

"Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby", stelt Art, "en door ieder jaar de lat een treetje hoger te leggen zijn we gekomen waar we nu staan." Het harde werken wordt beloond door de uitreiking van het certificaat erkend fokcentrum door Peter van Eldik, secretaris van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. "Het is belangrijk dat levend erfgoed in Nederland goed bewaard wordt", vertelt Van Eldik, "het harde en toegewijde werken van Art en zijn familie wordt beloond met dit certificaat."

The legend van de zwartbles
Ook 'the legend' van het zwartbles schaap uit Rockanje, Bouwe Klok, was naar de Bijlweg gekomen om Art Lobs te feliciteren. De tante van Art, Ina, nam een tijd geleden twee ooitjes over van Bouwe en zo is de liefde voor deze dieren uiteindelijk bij Art uitgekomen. In de stal van Art staan nu ruim dertig ooien en hij heeft ook nog drie rammen. Er zijn al veertig lammetjes geboren en er zijn er nog een stuk of wat op komst.

Lammetjes kijken
Jammer genoeg kunnen de pasgeborenen niet in de stal bezocht worden. "Om hygiënische redenen, is dat helaas niet mogelijk", aldus Art, "maar ongeveer vanaf de derde week van maart staan de beestjes in de wei aan weerszijden van de Bijlweg. Een fietstochtje door de polder achter de Nieuweweg is dan zeer de moeite waard!"

Red een ras, eet het op
Op het eerste gezicht lijkt deze uitspraak niet te komen van een bestuurslid van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen, maar toch is het waar. Peter van Eldik vertelt over een onderzoek waarin is bestudeerd of er een business model te maken valt van het houden en in stand houden van zeldzame rassen. "Daarvoor moet er ook bekeken worden of het mogelijk is om voldoende inkomsten te genereren voor een bestaan, door onder andere het verkopen van vlees, melk en kaas."

Voor Art Lobs gaat dit echter niet op. "Wij zijn wel overgegaan van het houden van schapen naar het fokken van schapen. En daar komt heel wat meer bij kijken, kan ik je vertellen. Maar beroepsmatig zal het zeker niet worden, want wij beiden hebben een baan buiten de agrarische wereld."

Uitgebroken ram
Zwartbles rammen zijn best groot. Een afrastering van 1,20 meter hoog is onvoldoende om ze binnen te houden. Dat bleek toen enige tijd geleden een ram was uitgebroken door over twee van deze afrasteringen te gaan én door een sloot te ploeteren. Dit alles om een bezoekje te brengen aan de ooien van de buurman verderop in de polder. En ja hoor, enige tijd na het bezoek belde de buurman: zijn witte schaap had een zwart lammetje gekregen. De ram was dus niet alleen sterk en behendig, maar ook uiterst vruchtbaar!

Zwartbles
In tegenstelling tot wat de naam doet denken heeft de Zwartbles een witte bles op een zwarte kop. Daarnaast hebben ze een bruinzwarte vacht en witte onderbenen en staartpunt. Er wordt weleens gezegd dat de schapen 'witte sokjes' aan hebben. In vergelijking met de bekende witte schapen zijn de zwartblessen bijzonder groot uitgevallen. Zwartblessen hebben een goed en rustig karakter en zijn goed mak te maken. Ze worden liever geleid dan opgedreven. Het schapenras wordt veel ingezet bij kinderboerderijen en zorgboerderijen en is zeer geschikt om in te zetten op plekken met recreanten en kinderen.

Levend erfgoed
'Levend Erfgoed Loont' is een programma van de Stichting Zeldzame Huisdieren, gericht op het creëren van een succesvol verdienmodel door duurzaam ondernemen te combineren met oud-Nederlandse rassen. In dit kader wil de SZH ondernemers ondersteunen in het (nog beter) produceren en vermarkten van hun dieren, producten en diensten.

De Stichting Zeldzame Huisdierrassen zet zich in voor het behoud van zeldzame oorspronkelijke Nederlandse rassen van onze boerderij- en huisdieren en hun diversiteit.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws