Afbeelding
Foto: PR

Hellevoetsluis hoopt De Halve Maen aan de Koningskade te verwelkomen

Algemeen 439 keer gelezen

Hellevoetsluis - De in Amerika gebouwde kopie van een beroemd Hollands zeilschip uit de Gouden Eeuw komt eind maart wellicht voor enkele weken naar Hellevoetsluis daar zet het bestuur van het Museumschip Buffel zich in ieder geval voor in.

De Halve Maen is wereldwijd bekend geworden als het schip waarmee de ontdekkingsreiziger Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC (Verenigde Indische Compagnie) op zoek ging naar een nieuwe route naar de Oost. De reis van dit schip was het begin van de kolonie Nieuw-Nederland, de belangrijkste stad van de kolonie werd Nieuw-Amsterdam het latere New York. Het schip is daarmee symbool geworden voor de Nederlandse bijdrage aan de Amerikaanse geschiedenis. Het silhouet van het schip siert dan ook al decennialang het logo van de Holland-Amerika Lijn en wie wel eens in de Efteling is geweest kan De Halve Maen herkennen in het schommelschip.

Tijdelijke ligplaats
Tot 21 maart 2020 heeft de Halve Maen haar ligplaats in Hoorn waarna zij afvaart, middels een sleepboot, naar nieuwe bestemmingen onder saluut van kanonsschoten. Vanaf 1 mei zal zij tot begin augustus deel uitmaken van de festiviteiten rond 400 jaar Delfshaven. Daarna zal zij deelnemen aan Sail Amsterdam. Het schip dat in handen is van een Amerikaanse stichting is naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen. De tweemaster is in ieder geval voor enkele weken welkom in de haven van Hellevoetsluis waar zij een tijdelijke ligplaats aan de Koningskade krijgt. De ligplaats wordt enkele weken ter beschikking gesteld door de gemeente.

Museumschip Buffel in april gastschip Halve Maen 
Omdat De Halve Maen ook een historische band heeft met de oude marine/VOC haven net als Hellevoetsluis en het natuurlijk een echte publiekstrekker zal zijn willen bestuur en vrijwilligers van de Buffel zich 100% inzetten om de komst van het schip naar Hellevoetsluis mogelijk te maken en het schip op een feestelijke wijze te verwelkomen.

Het varend houden van dit zeilschip kost veel geld en is afhankelijk van fondsen en sponsoring. Daarom is er ook nog een bedrag van circa €5000 nodig om de komst naar Hellevoetsluis mogelijk te maken. Hiervoor wordt een beroep gedaan op een ieder die een financiële bijdrage wil leveren om de komst naar Hellevoetsluis mogelijk te maken. Bedrijven of particulieren die geïnteresseerd contact opnemen met projectcoördinator van De Buffel Tom Wensink. Het bestuur van de Buffel hoopt dat veel mensen de Halve Maen kunnen komen bezoeken. Om dat mogelijk te maken worden mensen die zich als vrijwilliger willen aanmelden zich daarvoor via onderstaand mailadres of telefoonnummer aan te melden. Meer informatie via 0181-841465 of 06-30494685 Email: halvemaen-hellevoetsluis@gmail.com of op de website www.debuffel.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws