Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Dit is een wake up-call voor het college.
Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Dit is een wake up-call voor het college. Foto: Wil van Balen

Fracties worstelen met het onder controle krijgen van uitgaven

Algemeen 211 keer gelezen

Hellevoetsluis – De leden van de raadscommissie Zorg, Welzijn en Onderwijs hadden het er duidelijk moeite mee: hoe krijg je als gemeentebestuur weer controle over het financiële beheer? Welke sturingsinstrumenten heeft - in het bijzonder - de gemeenteraad om uitgaven in de hand te houden en de financiële positie van de gemeente duurzaam te verbeteren?

Wake up-call
Op tafel ligt het onderzoeksrapport Sociaal domein in control? Het college van burgemeester en wethouders van Hellevoetsluis heeft het onderzoek laten uitvoeren na de bekendwording dat er tekorten van € 3,5 tot 4 miljoen zijn ontstaan in het Sociaal Domein van Wmo, Jeugdzorg en Participatiewet. En de conclusies van dat rapport zijn niet mals. "We zijn geschrokken en de situatie waarin we verkeren is waardeloos", zo verwoordde wethouder Hans van der Velde, primair verantwoordelijk voor het Sociaal Domein, de gevoelens van het college: "Hoe had dit kunnen gebeuren? Dit is duidelijk een wake up-call".

CDA-fractievoorzitter Cilia Meerman bracht in herinnering dat de accountant vorig jaar al het advies gaf om het interne proces van verantwoording te versterken. "Verkokering van de organisatie is de hoofdoorzaak van de situatie waarin we nu zitten", zegt zij.

Raadslid Hans Reumkens van het IBH vraagt zich af of er budgetten van het Sociaal Domein gebruikt zijn voor andere uitgaven. Dick Bosgieter, fractievoorzitter van de VVD, reageert: "Er zijn geen aanwijzingen dat het geld anders is gebruikt; er is verkeerd begroot". Fractievoorzitter van de PvdA Daan Dankaart zegt: "Ik ben ervan bewust dat het heel moeilijk is om risico's te onderkennen en financiële bandbreedtes in te schatten".

Werkgroep van de raad
Het enige concrete voorstel naar een begin van een oplossing komt van Cilia Meerman: "De raad kan een werkgroep instellen, met deelname van college en ambtelijke ondersteuning. Deze werkgroep heeft dan tot taak sturingsinstrumenten te ontwikkelen, zoals indicatoren. We moeten zoeken naar een goede systematiek van controle".

Het idee krijgt steun bij een aantal fracties, maar Daan Dankaart vraagt zich af of de organisatie wel de nodige capaciteiten heeft: "Beter is het om de Rekenkamer onderzoek te laten doen". Ook commissielid Jan Bakker van D66 ziet niets in een werkgroep van de raad, maar wil de begroting opknippen in kleinere budgetten om zo meer zicht te krijgen in uitgaven. Uiteindelijk wordt afgesproken om komende week, in de aanloop naar de raadscommissie Algemene Zaken Middelen van donderdag 20 februari, het idee van een werkgroep nader te bespreken. In die raadscommissie zullen ook de aanbevelingen van het rapport en de voorstellen van het college, inhoudelijk aan de orde komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws