Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Gemeenteraad heeft onvoldoende grip op Jeugdhulp Rijnmond

Politiek 206 keer gelezen

Hellevoetsluis – Vorig jaar heeft de Hellevoetse gemeenteraad de Rekenkamer verzocht om de invloed van de raad op de Jeugdhulp Rijnmond te onderzoeken. Eind vorige maand verscheen het rapport onder de naam "Grip op Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond".

Noodzakelijke regionale samenwerking
Als kleine speler op het gebied van specialistische jeugdhulp kan Hellevoetsluis niet zelfstandig uitvoering geven aan jeugdbeschermingsmaatregelen. Hieronder vallen onder andere jeugdreclassering, gesloten jeugdhulp en pleegzorg. Om deze reden zijn de krachten gebundeld in een zogenaamde gemeenschappelijke regeling met 14 andere gemeenten in de regio. De 15 gemeenten kopen gezamenlijk de voorzieningen in bij gespecialiseerde organisaties. Alleen via samenwerking kunnen kleine gemeenten voldoen aan de wettelijke verplichting jeugdzorg te bieden.

Er is echter een keerzijde aan samenwerking: als kleine gemeente met een bijdrage van 2,9% in het regionale budget van € 224 miljoen heeft Hellevoetsluis weinig invloed. Om deze te vergroten werkt de gemeente samen in de sub-regio Voorne en Goeree Overflakkee. In het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling wordt Hellevoetsluis vertegenwoordigd door wethouder Struijk van Nissewaard en is de Hellevoetse wethouder Hans van der Velden lid van het algemeen bestuur.

De Rekenkamer signaleert dat de raad nauwelijks sturing geeft aan begrotingsvoorstellen. Er is dus geen directe betrokkenheid van de gemeenteraad. En hier knelt de schoen.

Black box
De begroting van de gemeenschappelijke regeling Jeugdzorg Rijnmond moet worden goedgekeurd door de 15 gemeenteraden. Zij hebben weinig zicht op inhoud en hoogte van de bedragen. Een "black box" noemen raadsleden de systematiek van kostenberekeningen, te meer wanneer er nauwelijks tijd is om de begrotingsvoorstellen te doorgronden. Raadsleden zijn tevreden over de informatie die wethouder Van der Velden geeft via brieven over voortgang en evaluaties, maar de raad geeft aan nauwelijks sturing te kunnen geven aan de financiële aspecten via de begroting. Voor 2020 betaalt Hellevoetsluis zo'n € 6,5 miljoen mee aan de Jeugdzorg Rijnmond.

Tekorten
Eind 2019 werd Hellevoetsluis geconfronteerd met onverwachte tekorten ter hoogte van € 3,5 à € 4 miljoen in het sociaal domein. Jeugdzorg Rijnmond is hier onderdeel van, samen met de Wet maatschappelijke ondersteuning en Participatiewet (ondersteuning op het gebied van werk). De vraag werpt zich op: voor welk deel is de gemeenschappelijke regeling Jeugdzorg Rijnmond verantwoordelijk voor de tekorten in het sociaal domein? Hiernaar gevraagd antwoordt de gemeentelijke woordvoerder: "Hellevoetsluis gaat in de begroting uit van de inleg zoals bepaald door de gemeenschappelijke regeling. In 2019 is een tekort geconstateerd in de specialistische jeugdhulp. De begroting is hierop aangepast. De inleg voor 2020 wordt binnenkort vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling". Meer duidelijkheid over de financiën zal dus later dit kwartaal door het college worden gegeven.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws