Afbeelding

Raad stemt in met verkoop Eneco aandelen

Algemeen 271 keer gelezen

Hellevoetsluis - Donderdag 23 januari stemde de meerderheid van de raad in met de verkoop van de Eneco aandelen van gemeente Hellevoetsluis.

In 2006 stelde het kabinet dat er een splitsing moest komen tussen energieproductie en energietransport. Eneco Holding B.V. wilde dat toentertijd niet, maar verloor een rechtszaak hierover en moest uiteindelijk in 2017 toch overgaan tot splitsing van Eneco Holding waaruit netwerkbedrijf Stedin en energieleverancier Eneco is ontstaan. Hierna is de discussie ontstaan over de verkoop van de aandelen van het productiebedrijf waarover nu dus de raad mee heeft ingestemd.

Het besluit is echter niet unaniem genomen PvdA is tegen de verkoop. Zij zijn namelijk bang dat de overheid uiteindelijk zijn grip op de situatie verliest als marktwerking de overhand krijgt. "Basisvoorzieningen moeten niet onder invloed komen van marktwerking daar hebben wij al te veel narigheid van gezien", aldus fractievoorzitter Daan Dankaart. "Het lijkt misschien voor sommigen een mooi geschenk, zo zit je met een gat van enkele miljoenen en vervolgens krijg je tientallen miljoenen in de schoot geworpen. De kip met de gouden eieren waar we jaren profijt van hebben gehad wordt nu verkocht. En het bedrag dat we ervoor krijgen is al voor een fors deel uitgegeven voordat het op de rekening staat."

"De gemeente moet als overheid risicomijdend zijn. Dit is publiek geld dat zo goed mogelijk moet worden beheerd. Beleggen in aandelen is geen overheidstaak en in principe zelf verboden, tenzij het bedoeld is voor de uitoefening van de publieke taak" dat zegt Cilia Meerman (CDA) tijdens haar betoog om uit te leggen waarom het CDA juist wel voor de verkoop van de Eneco aandelen is. "Wij zijn van mening dat dit hier niet van toepassing is." Ook geeft zij aan dat de aandelen van Eneco niet stabiel zijn omdat zij onder meer investeringen doen in het buitenland om te kunnen concurreren met andere energieleveranciers. Het risico neemt hierdoor toe en dat is terug te zien in de koers van de aandelen. Dit is voor de meeste fracties reden om in te stemmen met de verkoop, maar wel met een aantal voorwaarden; het behoud van het groene karakter van Eneco, de duurzame koers en de acceptatie van de bestaande arbeidsvoorwaarden. Volgens het CDA zal de koper aan deze voorwaarden voldoen en de groene koers voortzetten.

In november werd bekend dat de energieleverancier akkoord gaat met een overnamebod van 4.1 miljard euro door Japanse partijen Mitsubishi en Chubu. De aandelen zijn in handen van 44 Nederlandse gemeenten. De verkoop gaat door als gemeenten die samen 75% van de aandelen vertegenwoordigen besluiten tot verkoop van de aandelen. Als het zover is kan het college gaan kijken waar de 37 miljoen euro aan besteed zal gaan worden en dit vervolgens voorleggen aan de raad.

Wat zou u doen met 37 miljoen?
De vraag ontstaat natuurlijk dan bij iedere inwoner van Hellevoetsluis 'Wat doen we met die 37 miljoen?' Misschien is dit het moment, dat u inwoners van Hellevoetsluis, ons gemeentebestuur wellicht kunt helpen door uw idee voor het uitgeven (of opsparen!) van dit enorme bedrag uit te spreken. Groot Hellevoet is benieuwd wat uw plannen met die 37 miljoen zouden zijn voor gemeente Hellevoetsluis als u het voor het zeggen had.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws