Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Spijkenisse staat even stil bij het Holocaust monument

Actueel 357 keer gelezen

Spijkenisse - Joden die een graf bezoeken, laten vaak een steentje achter als teken dat de gestorvene niet vergeten is.

Deze gedachte is door Daan Roosegaarde en zijn team gebruikt bij het ontwerpen van Levenslicht, het herdenkingsmonument dat vanavond te zien was bij de Dorpskerk in Spijkenisse.  Het totale monument bestaat uit 104.000 stenen, één voor ieder Nederlands slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog.  Na de onthulling van Levenslicht, is het in 170 onderdelen verdeeld en worden de delen getoond in die gemeenten waar vervolging van Joden, Roma en Sinti hebben plaatsgevonden.

Voorafgaand aan het verlichten van de stenen, was er een bijeenkomst in de kerk. Burgemeester Van Oosten gaf tijdens die bijeenkomst aan dat het belangrijk is dat we vrijheid door blijven geven. Om die reden zullen ook de scholen bezocht wordt en wordt er met de leerlingen gesproken over het belang van vrijheid. Vrijheid om jezelf te zijn, te zeggen wat je wilt.

Terwijl Ars Nova zorgde voor tussentijdse muzikale momenten nam streekarchivaris Bob Benschop de bezoekers van de bijeenkomst mee terug in de tijd. Naar 5 mei 1940, het moment dat in de kerk God de vraag kreeg om de oorlog aan Spijkenisse voorbij te laten gaan. Helaas kwam niet het gewenste antwoord, want op 10 mei vielen de eerste slachtoffers bij de Spijkenisserbrug.  Ook maakte men kennis met Salomon Levie, zijn vrouw en kinderen en tante Jaantje. In 1942 werden zij gedeporteerd; de vrouwen stierven vrijwel direct bij aankomst in Auschwitz, de mannen overleden een jaar later ergens in Midden-Europa. De stolpersteine in de Voorstraat houden de herinnering aan hen levend.

De herdenkingsstenen van Levenslicht lichten op in het donker en symboliseren op die manier eveneens dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Vrijdagavond is het monument te zien in Heenvliet, volgende week donderdagavond in Zuidland. In beide kernen zijn Joodse inwoners afgevoerd en nooit meer teruggekomen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws