Eenakterfestival in BREStheater in Brielle steeds populairder | Voorne-Putten.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366063&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorne-putten.nl
Mario Cramer en Nathalie Lemmen in het BREStheater
Mario Cramer en Nathalie Lemmen in het BREStheater (Foto: MdN)

Eenakterfestival in BREStheater in Brielle steeds populairder

  •   29 keer gelezen

Brielle - Het jaarlijkse eenakterfestival Brielle dat in 2013 voor het eerst werd georganiseerd met het doel een podium te bieden aan de amateurtoneelgroepen van Voorne-Putten, wordt steeds populairder, ook bij groepen van buiten de regio.

Er is nu al een wachtlijst van 5 groepen die dolgraag mee willen doen. Uiteraard krijgen de groepen van Voorne Putten voorrang.

Twee mensen die erg betrokken zijn bij het eenakterfestival zijn Nathalie Lemmen en Mario Cramer. Ze zijn allebei actief in de theaterwereld. "We kennen elkaar al van de opleiding onderwijsassistent en vonden elkaar in de liefde voor het theater," zegt Nathalie. Mario speelde bij toneelgroep TIOS in Spijkenisse. En Nathalie liet zich overhalen ook bij TIOS te gaan spelen. "Het was een warm bad voor mij. Ik voelde me meteen helemaal thuis daar en ben ook nooit meer weggegaan", vertelt ze. "Ik ben echt een toneelfreak. Het eenakterfestival vind ik daarom geweldig. De sfeer is zo bijzonder, warm en sprankelend. Iedereen spreekt dezelfde taal. De uitwisseling met de ander groepen is verfrissend en inspirerend. Je krijgt veel tips over regisseurs, over theaters waar je kunt optreden enz.. Het festival heeft ook geleid tot samenwerkingen, zoals bijvoorbeeld voor open-monumentendag", zegt Nathalie lachend.

De eerste keer heeft Mario aan het festival meegedaan als regisseur van TIOS, maar de laatste jaren is hij de presentator van het festival, en met veel succes. Hij kent bijna alle spelers en iedereen is dol op hem. "Voor mij is het een feestje. Leuk om al die mensen die van toneel houden weer te zien en bij te praten, ook achter de schermen. Interessante of grappige details die ik hoor, verwerk ik weer in mijn presentatie, dat maakt het levendig en persoonlijk. Over de eenakters zelf wil ik van tevoren eigenlijk niets weten, dan is het ook nieuw voor mij en zijn mijn reacties spontaan. Als presentator ben je ook de schakel tussen de groepen en de jury. De groepen zijn altijd een beetje gespannen als ze na hun spel wachten op de reactie van de jury en mijn rol is dan voor een relaxte de sfeer te zorgen. Ik wil eigenlijk van tevoren nooit iets weten over de eenakters."

TIOS heeft twee jaar op rij (in 2018 en 2019) de juryprijs in de wacht gesleept. Deze keer is Nathalie de regisseur van een stuk waarvoor zij ook zelf het script geschreven heeft. Het stuk bestaat uit 4 korte scenes met vier manieren van spelen, de rode draad is acceptatie. De kracht van TIOS is door natuurlijk spel in korte scènes iets moois neer te zetten.

In het dagelijks leven is Nathalie teamaanvoerder van de bibliotheek in Brielle die in het zelfde gebouw gevestigd is als het BREStheater en de sportcomplex De Dukdalf. Ook Mario werkt fulltime bij de bibliotheek en samen presenteren zij BiebTV, een niet zichtbaar TV-kanaal, dat te vinden is op YouTube. De uitzendingen zijn een mix van humor en informatie bestemd voor kinderen.

Het Eenakterfestival 2020 vindt plaats op zondag 2 februari, het bestaat uit een middagprogramma dat om 14.30 uur en avondprogramma dat om 19.00 uur begint. Aansluitend op het avondprogramma worden de juryprijs en de publieksprijs uitgereikt. Alle bezoekers met een passe-partout mogen stemmen voor de publieksprijs. Passe-partouts en kaartjes voor middag- of avondvoorstelling zijn verkrijgbaar aan de balie van het Brestheater, woensdag van 9.30 uur tot 12.30 uur, vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur en één uur voor aanvang van een voorstelling. U kunt ook online e-tickets bestellen via www.brestheater.nl.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366063&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366067&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366064&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>