De acht ondertekenaars met 2e van links Marieke van Werkhoven
De acht ondertekenaars met 2e van links Marieke van Werkhoven

Handen ineen voor ouderenzorg op Voorne

Algemeen 476 keer gelezen

Voorne – Ouderen op Voorne kunnen met een redelijk gerust hart de toekomst tegemoet zien. De gemeenten Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne, en vijf organisaties die zich met ouderenzorg bezighouden slaan de handen in elkaar en gaan samenwerken om de zorg en ondersteuning van ouderen op Voorne naar een hoge kwaliteit te tillen.

Maandag jl. werd in 'De Brielsche Aap' daarvoor een convenant getekend. De vijf met de gemeente samenwerkende organisaties zijn zorgaanbieders Catharinastichting, Careyn en CuraMare, en de huisartsenzorggroepen Cohaesie en Zorggroep Haringvliet.

Hoewel het met de ouderenzorg op Voorne nu beslist al goed is gesteld, zijn er toch dringend extra maatregelen nodig in verband met het enorm groeiende aantal ouderen en de complexe problematiek die daarbij te verwachten is. Directeur Hans Biezemans van het samenwerkingsverband noemt het voorbeeld van de Brielse huisarts Vrony de Wolff die de druk in haar praktijk zo ziet toenemen. Ze is ontzettend veel tijd kwijt bij haar zoektocht om binnen een woud van zorgverleners de juiste zorg te vinden voor ouderen die extra ondersteuning nodig hebben. Soms gaat het daarbij om een tijdelijk extra bed en soms is het extra moeilijk omdat ook voor een dementerende partner tijdelijke hulp moet worden gezocht... Het aanbrengen van overzicht en structuur is dus hard nodig en Biezemans is ontzettend blij met de nieuwe samenwerking: 'We hebben gewoon een opdracht te doen. Straks moet het zo zijn dat iemand die ondersteuning nodig heeft, zich kan melden bij een 'aanmeldportaal' en dan in zijn of haar eigen woonomgeving de benodigde hulp ontvangt, zonder dat wordt gemerkt dat daarvoor veel verschillende organisaties moesten worden ingezet.'

De enthousiaste programmamanager Marieke van Werkhoven zegt nog niet eerder zo'n grote onderlinge bereidheid te hebben gezien om samen te werken. De partners willen in de komende drie jaar bereiken dat er een goede toegang komt tot plaatsen waar iemand kan verblijven als het thuis even niet meer lukt, en dat er expertise en consultatie aan huis kan worden geboden wanneer er thuis zorg en ondersteuning geregeld moeten worden. Een tweetal huisartsenpraktijken gaat daar in 2020 al mee proef draaien. Een ander belangrijk onderdeel is preventie. Door het versterken van het netwerk van ouderen kan kwetsbaarheid en eenzaamheid worden tegengegaan. Gelukkig zijn er In Voorne nog steeds voldoende mensen die zorgverlenend werk willen doen, maar er moet natuurlijk voor worden gezorgd dat er ook in de toekomst voldoende geschoold personeel is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws