Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Begrotingstekort Hellevoetsluis blijkt hoger dan eerder gedacht

Algemeen 369 keer gelezen

Hellevoetsluis - Tijdens de Begrotingsraad van 7 november bleek al dat de gemeente Hellevoetsluis een begrotingstekort heeft van 3 miljoen euro waarvan het grootste tekort binnen het sociaal domein ligt. Om de begroting sluitend te krijgen werden eind 2019 alle nieuwe plannen uit de begroting voor 2020 geschrapt.

De gemeente liet vervolgens een extern onderzoek uitvoeren om inzicht te krijgen in de financiële situatie en de oorzaken van het tekort. Het onderzoek werd in week 51 afgerond en de conclusie is dat het tekort binnen het sociaal domein nog hoger is dan eerder gedacht, tussen 3,5 en 4 miljoen euro. Een toename van 0,5 tot 1 miljoen euro ten opzichte van het eerder geschatte tekort van 3 miljoen euro.

Deze maand zal de hele begroting worden doorgelicht om te kijken of er financiële ruimte is om dit probleem op te lossen. Ook wordt er gekeken naar de plannen die eind vorig jaar werden geschrapt uit de begroting 2020. De gemeente gaat in ieder geval veranderingen doorvoeren binnen het sociaal domein. Het wegwerken van achterstanden in de administratie, het verstevigen van het contractbeheer en een betere samenwerking tussen de ambtenaren zijn hierbij prioriteit. Overigens kampen ook veel andere gemeenten met hoge uitgaven in het sociaal domein door landelijke en maatschappelijke ontwikkelingen.

De raad zal zo snel mogelijk een aantal voorstellen krijgen die eerst voor advies aan de provincie voorgelegd zullen worden. GroenLinks geeft in een reactie aan zeer benieuwd naar de consequenties van deze nieuwe uitkomst."Wij laten dit aan de coalitiepartijen over omdat GroenLinks zich hierover reeds duidelijk heeft uitgesproken in haar motie van afkeuring die wij samen met de PvdA en D66 hebben ingediend", aldus fractievoorzitter Bianca Verschoor.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws