Afbeelding

Geen nieuw onderzoek naar woningbrand Gruttostraat

Algemeen 302 keer gelezen

Hellevoetsluis - Het Openbaar Ministerie zal geen nieuw onderzoek instellen naar de fatale woningbrand aan de Gruttostraat waarbij het echtpaar Lampers op 20 mei 2016 bij om het leven kwam.

Twee dochters van het echtpaar Lampers deden in april 2019 aangifte tegen de brandweercommandant, het bestuur van de Veiligheidsregio Rotterdam en het gemeentebestuur van Hellevoetsluis. Zij hoopten hiermee nieuw onderzoek af te dwingen omdat er volgens hen fouten zijn gemaakt. Eerder lieten zij zelf onafhankelijk onderzoek uitvoeren door brandweerexpert Fred Vos.

Een woordvoerder van het Functioneel Parket in Amsterdam waar de aangifte is behandeld geeft aan dat er geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld omdat er geen causaal verband aannemelijk is tussen het overschrijden van de opkomsttijden van de brandweer en het fatale gevolg, het overlijden van het echtpaar Lampers. Daarnaast richt de aangifte zich tegen twee overheidsorganisaties, de gemeente en de brandweer. Overheidsorganisaties kunnen echter niet strafrechtelijk worden vervolgd voor fouten die zij maken in de uitoefening van hun overheidstaken. Dergelijk handelen kan dus niet aan de strafrechter worden voorgelegd. Het Openbaar Ministerie heeft de zaken geseponeerd.

De familie legt zich er niet bij neer en gaat in hoger beroep. Er wordt een artikel 12-procedure gestart, het Gerechtshof bepaalt dan of er genoeg aanleidingen zijn om justitie het onderzoek te laten heropenen.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws