Bram de Pijper kort voor zijn dood met zijn geliefde 'European Maid'.
Bram de Pijper kort voor zijn dood met zijn geliefde 'European Maid'.

European Maid door in naam van Bram de Pijper

Algemeen 1.709 keer gelezen

Vierpolders/Klaaswaal – Op donderdag 7 november overleed Bram de Pijper uit Vierpolders. Hij en zijn Team European Maid waren en zijn een begrip in de wereld van het tractor pulling.

Meer dan driehonderd mensen, onder wie sportvrienden uit Engeland, Ierland, Duitsland, België woonden de crematie van Bram de Pijper mee en bewezen de oprichter en teamchef van Team European Maid de laatste eer. Het sterkte zoon Joey de Pijper in zijn vaste voornemen om het team en de trekkertrekwedstrijden met de European Maid, Brams levenswerk, voort te zetten.

Strijdlust
Alvleeskanker velde Bram de Pijper op 59-jarige leeftijd. De Vierpoldenaar ging meer dan een jaar met zijn terminale ziekte om op de wijze waarop hij ook zijn sport benaderde: vol strijdlust, nooit opgeven.
'Mijn vader vocht tot de laatste snik,' zegt Joey de Pijper (29), die de liefde voor het tractor-pulling met de paplepel kreeg ingegoten en al van jongs af aan niet weg te slaan is uit de schuur waar bijna elke avond gesleuteld werd en gewerkt werd aan het optimaliseren van de prestaties van de trekker waaraan Team European Maid zijn naam ontleent.

Verbeteren
'Bram was altijd op zoek naar manieren om de trekker te verbeteren. Hij liet zich ook nooit ontmoedigen als er in de wedstrijden dingen fout gingen. Dat was voor hem alleen maar aanleiding om nog harder aan die trekker te werken. Dus weigerde pa ook om zich zomaar over te geven aan zijn terminale ziekte. De artsen waren verbaasd dat hij het volhield om meer dan een jaar tegen zijn ziekte te vechten. Doorgaans overlijden patiënten met alvleesklierkanker binnen enkele maanden. Pa hoorde bij de vijf procent die nog meer dan een jaar leefde na de diagnose.'

Bok
Bram de Pijper was de man op de bok van de European Maid. Joey was de tweede machinist. Een team meer dan tien enthousiaste vrienden completeert Team European Maid. Sinds 1983 maakt de European Maid deel uit van het Nederlandse en Europese trekkertrek-circuit. En meer dan eens waren er podiumplaatsen voor de trekker van Bram de Pijper. Bram regelde alles rond zijn team tot in de puntjes. En hetzelfde deed hij rondom zijn eigen uitvaart. 'We verhuisden kort voor zijn overlijden naar Klaaswaal,' aldus Joey. 'Daar hebben we de ruimte om het werk van Team European Maid voort te zetten. De schuur bij de woning in Klaaswaal moet nog wel worden aangepast, want die is nu nog te laag voor de trekker. Maar voor de start van het nieuwe seizoen hoop ik er met het team te kunnen sleutelen. En in februari willen we aan de start staan bij de eerstkomende wedstrijden in de IJsselhallen in Zwolle. We gaan door met het team in de geest van Bram de Pijper.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws