De gemeente Brielle wil het mogelijk maken dat de woningen op korte termijn casco worden afgebouwd.
De gemeente Brielle wil het mogelijk maken dat de woningen op korte termijn casco worden afgebouwd.

Van Sleenstraat: stap gezet richting oplossing

Algemeen 1.309 keer gelezen

Brielle – Na uitgebreid beraad met de advocaten van de kopers, de advocaat van de gemeente Brielle en de gemeenteraad is het zo ver dat er een stap kan worden gezet richting een oplossing voor de gedupeerde kopers van de huizen aan de Van Sleenstraat.

Het Brielse gemeentebestuur heeft besloten om onder bepaalde voorwaarden voorfinanciering mogelijk te maken, waarmee de woningen op korte termijn casco kunnen worden afgebouwd. De kosten daarvan worden geschat op 4 tot 5 ton. Binnen een paar weken zal er waarschijnlijk meer bekend zijn in welke vorm de hulpactie zal worden gegoten.

Het gemeentebestuur ziet het als enig beschikbare mogelijkheid om de kopers uit hun uitzichtloze situatie te halen. Je ziet de huizen met de dag achteruitgaan en het risico van vandalisme en vernielingen wordt steeds groter. Dat de gemeente er zo lang over heeft gedaan om deze beslissing in samenspraak met de raad te bereiken, is begrijpelijk. De meeste raadsleden waren erg beducht voor de juridische implicaties ervan. Het kan immers niet zo zijn dat in de toekomst iedereen met een probleemsituatie er zo maar vanuit mag gaan dat de overheid bijspringt. In het geval van de Van Sleenstraat is er toch een uitzondering gemaakt. En dat komt door de uitzonderlijke en schrijnende situatie van de kopers. Zij hebben geen enkele schuld aan wat hen is overkomen. De troosteloze aanblik van de huizen heeft bovendien zijn weerslag op alle inwoners van de gemeente Brielle.

Steun gevraagd aan minister
De gemeente Brielle heeft min of meer ten einde raad op 18 december financiële hulp gevraagd aan minister Knops. Bij het verzoek geven ze aan dat ze zich als gemeente realiseren dat er niet zonder meer lokale gemeenschapsmiddelen kunnen worden aangewend om dit privaatrechtelijke probleem op te lossen, maar dat zij zich in dit uitzonderlijke geval toch genoodzaakt zien om het wel te doen.

Tekortschietend toezicht
Er mag gerust gesteld worden dat het toezicht van de overheid tekortgeschoten en zelfs gefaald heeft. Hoewel er al jaren geleden waarschuwingen waren, onder andere van de kant van de Vereniging Eigen Huis, dat Betaal Garant Nederland niet betrouwbaar is, grepen AFM en DNB niet in. CDA- en VVD-kamerleden stelden daar vragen over. De ministers Knops en Hoekstra hebben deze vragen nog in onderzoek.

Op de homepage van Betaal Garant Nederland staat nog steeds de uitnodigende tekst: "Huis (ver)bouwen? Regel eerst uw Afbouwgarantie bij Betaal Garant Nederland". Nog steeds kan dit bedrijf doorgaan ondanks dat de directeur veroordeeld is tot gevangenisstraf.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws