Jaap en Ivonne.
Jaap en Ivonne. Foto: privéfoto

Jaap van der Linde blikt terug op zijn leven

Algemeen 714 keer gelezen

In 1938 werd in Simonshaven Jacob Leendert Dirk van der Linde geboren, beter bekend als Jaap.

Ten tijde van Jaap zijn jeugd telde Simonshaven 300 inwoners en was het onderdeel van de gemeente Geervliet. Hij groeide op op een boerderij aan de Schuddebeursedijk, waar zijn vader een gemengde bedrijf had: akkerbouw en melkkoeien. Jaap had interesse in de veeteelt, maar aangezien hij de jongste zoon was, kon hij niet zijn vader opvolgen. Gestimuleerd door zijn ouders volgde hij de RHBS in Brielle.

Memoires
In zijn memoires neemt Jaap de lezer mee terug naar zijn jeugd, de oorlogsjaren en de watersnoodramp. Hij kijkt met genoegen terug naar zijn HBS-tijd, ondanks dat het dagelijks 16 km moest fietsen (enkele reis). Ook zijn diensttijd en studentenleven komen aan de orde.

Eilandengemeenschap VPR
In 1963 werd Jaap medewerker bij de stichting Eilandengemeenschap Voorne-Putten Rozenburg. De stichting wilde zich in die tijd actiever opstellen, wat nodig was vanwege de verdere groei van Spijkenisse, de uitbreidingsplannen van Hellevoetsluis en de verdere industrialisatie van Europoort. Dertien jaar werkte Jaap bij deze welzijnsstichting, waardoor hij de studiebanken ook weer opzocht. Hij ging in de avond en op zaterdag naar college en ronde zo de opleiding sociaal-cultureel werk af.

Vierpolders
Na zijn huwelijk met de Oostvoornse Ivonne Dogterom, dat voltrokken werd door de toenmalige burgemeester van Oostvoorne, de heer Sprenger, verhuisde Jaap naar Vierpolders, waar hij zich inzette voor de oprichting van een dorpshuis. In 1966 werd Jaap lid van de PvdA maar was politiek niet al te actief vanwege zijn werk bij de stichting. Door dit werk kwam Jaap veelvuldig in contact met burgemeesters en zo ontstond de ambitie om burgemeester te worden. Zeker toen in Vierpolders en Zwartewaal een andere burgemeester gezocht moest worden. Jaap solliciteerde bij diverse gemeenten in in 1976 werd hij benoemd tot burgemeester in Kortgene op Noord-Beveland. Na zes jaar Kortegene werd Jaap burgemeester in Made en Drimmelen en in 1989 volgde de benoeming in Hoogezand-Sappemeer. In zijn boek blikt Jaap uitgebreid terug op deze drie periodes en welke problemen hij daar moest oplossen.

FC Groningen
In 1999 werd Jaap benaderd met de vraag of hij voorzitter wilde worden van FC Groningen. Toen in 2003 zekerheid bestond dat de Euroborg zou worden gebouwd, besloten Jaap en Ivonne dichter bij hun kinderen te gaan wonen. Zoon Diek woonde in Spijkenisse en dochter Renate in Tilburg. Diek had echter plannen om naar België te verhuizen Dat bracht Ivonne en Jaap naar Beerse (B). Jaap stopte met alle bestuursfuncties gezien de grote afstanden maar hoefde zich niet te vervelen. Hij werd waarnemend burgemeester in Heeze-Leende en Veldhoven.

Fijne job
Terugkijkend op 26 jaar burgemeesterschap zegt Jaap: 'Het ambt van burgemeester is een enorm fijne job. Zeer afwisselend, elke dag is anders. Je ontmoet de meest uiteenlopende mensen, maar ook ben je bezig met de meest uiteenlopende onderwerpen. Je kunt veel van jezelf in het werk kwijt, de eigen accenten zijn merkbaar. Kortom een benijdenswaardige functie!!'

Memoires bestellen
Mocht u interesse hebben in Jaap's levensverhaal, dan kunt u de memoires tegen kostprijs verkrijgen. Neem daarvoor contact op met de redactie, wij zorgen dan dat u de contactgegevens krijgt en met Jaap een afspraak kunt maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws