Alle betrokken willen samen het geweld onder de jeugd aanpakken.
Alle betrokken willen samen het geweld onder de jeugd aanpakken. Foto: M. de Haas

Intentieverklaring om geweld aan te pakken

Algemeen 178 keer gelezen

Spijkenisse - Alle scholen voor voortgezet onderwijs, de gemeente Nissewaard en de politie hebben vanavond een intentieverklaring getekend om geweld onder jongeren aan te pakken en te voorkomen door intensief met elkaar te gaan samenwerken.

Aanleiding voor de intentieverklaring is het steekincident bij station Heemraadlaan op 3 november jl.. Daarbij waren twee jongeren van 13 en 14 jaar betrokken, waarbij de laatste gewond raakte. Het incident stond niet op zichzelf, want ook eerder waren er een aantal geweldsincidenten waarbij steekwapens werden gebruikt. Dat is voor de gemeente Nissewaard reden geweest in gesprek te gaan met scholen en politie om te bezien hoe het toenemende geweld het hoofd kan worden geboden. In het eerste overleg begin november hebben de partijen gesproken over maatregelen die daaraan kunnen bijdragen.

Maatregelen
Vorige week verscheen een video van de stichting Jongeren op Zuid (JOZ) getiteld: Steek energie in je toekomst. De video, de eerste van een aantal mogelijke maatregelen, geeft in straattaal invulling aan het standpunt dat geweld en het dragen van messen of andere wapens niet gewoon is. JOZ die het jongerenwerk in Nissewaard invulling geeft, heeft de video in opdracht van de gemeente Nissewaard gemaakt. Andere maatregelen waarvan de mogelijkheden worden onderzocht zijn de inzet van het jongerenwerk op basisscholen en in het voortgezet onderwijs, de organisatie van een Fort-nite event waarbij jongeren anoniem wapens kunnen inleveren, integrale samenwerking tussen gemeente, politie en OM om overlast door groepen jongeren te voorkomen, dan wel te verminderen en aansluiting van de gemeente bij gesprekken over mogelijke alternatieven voor strafrechtelijke procedures voor jongeren.

Convenant
De intentieverklaring is de opstap naar een convenant dat binnen afzienbare termijn door de scholen, de politie en de gemeente wordt ondertekend. Daarin maken de betrokken partijen concrete afspraken over maatregelen die de komende tijd worden ontwikkeld. Burgemeester Van Oosten is blij met de medewerking van de scholen en politie: 'Het is belangrijk dat we gaan samenwerken om jongeren er bewust van te maken, dat het dragen van wapens en gebruik van geweld niet normaal is. Daarbij hebben wij niet alleen een verantwoordelijkheid, maar ook de ouders en de jongeren zelf.'

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws