Burgemeester Junius neemt signalenkaart huiselijk geweld in ontvangst.
Burgemeester Junius neemt signalenkaart huiselijk geweld in ontvangst. Foto: Wil van Balen

Orange the World; Hellevoetsluis steunt campagne tegen geweld tegen vrouwen

Algemeen 138 keer gelezen

Hellevoetsluis - Een aantal prominente gebouwen in Hellevoetsluis zullen de komende tijd oranje gekleurd zijn, en niet vanwege voetbal, maar vanwege een minder vrolijk item: geweld tegen vrouwen. Orange the World is een internationale dag om aandacht te vragen voor dit probleem. Waarom oranje? Oranje staat voor de dageraad; het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven. In sommige landen is dit zelfs 70%. Geweld tegen vrouwen neemt allerlei vormen aan, van huiselijk geweld tot genitale mutilatie, en van verkrachting tot moord. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een probleem; maar liefst 45% krijgt te maken met geweld. Dit hoge percentage zou mogelijk kunnen komen doordat vrouwen in Nederland bewust zijn en aangifte doen.

Op dinsdag 26 november organiseerde de Soroptimistenclub Voorne Putten Rozenburg in samenwerking met de Gemeente Hellevoetsluis een bijeenkomst in het kader van Orange the World. In aanwezigheid van burgemeester Milène Junius en wethouder Hans van der Velde werd er rond het thema Geweld tegen Vrouwen een avondprogramma in het Cultuurhuis gehouden met presentaties. Ook werd een lezing gehouden door Soesma Radja, schrijfster van het boek "Madam is not Good" . In dit boek brengt Soesma mensenhandel en huisslavernij onder de aandacht en geeft de slachtoffers een gezicht. Ook het Soundwaves Barbershop Show Chorus trad op tijdens deze avond.

Burgemeester Junius. "Ik vind persoonlijk dat iedere gemeente mee zou moeten doen met deze internationale campagne omdat iedere gemeente in Nederland te maken heeft met geweld tegen vrouwen of meisjes. Je wilt graag dat vrouwen aangifte doen. En dat de daders weten dat het niet normaal is." Het is (nog)niet duidelijk hoeveel vrouwen in Hellevoetsluis slachtoffer is van huiselijk geweld of seksuele intimidatie omdat deze cijfers nog niet zijn uitgesplitst in specifieke 'slachtoffergroepen'."

Tinderdate
"Wij leven in een vrij land. Ik las onlangs een artikel over een jonge vrouw die verkracht was toen zij een Tinderdate had" vertelt Milène Junius. "Deze vrouw voelde zich schuldig en liep maanden lang rond zonder dat zij er iemand over durfde te vertellen. Als je gelijk aangifte doet omdat je weet dat het niet normaal is en dat je je er niet schuldig over hoeft te voelen. Je kunt er tenslotte niets aan doen. Het is absoluut onacceptabel gedrag van zo'n jongen of man. Daarom willen we ernaar toe dat iedere vrouw aangifte doet en durft te doen.

Me-Too
Door de Me-Too discussie is er veel losgekomen. Er worden veel dingen niet meer geaccepteerd die eerst 'normaal' waren. En deze campagne gaat over geweld wat vaak in huiselijke kring voorkomt. "Ik vind het mooi dat wij als Hellevoetsluis daar ook aan deelnemen, juist omdat het zo belangrijk is. Op Voorne-Putten is Hellevoetsluis de enige gemeente die hieraan meedoet. En dat vind ik jammer, dat wij als enige gemeente met een vrouwelijke burgemeester hier wel aandacht aan besteden, want het is juist ook een mannending. Als vrouw heb je hier natuurlijk gevoel bij, maar zo zou het niet alleen moeten zijn. Het gaat juist ook mannen aan."

Geweldspiraal doorbreken
Veronique Stern, Soroptimistclub VPR en de gemeente Hellevoetsluis: "Met de wereldwijde Orange the World campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. Veel mensen zijn zich niet bewust van de omvang van het probleem, en met de Orange the World campagne willen wij hen graag bewuster maken, zodat zij deel van de oplossing willen worden. Nationale overheden, lokale overheden, vrouwen én mannen.De oplossing wordt namelijk nog steeds op het bord van vrouwen en meisjes gelegd (ga niet alleen in het donker lopen of fietsen, neem een waarschuwingsfluitje mee, doe aan weerbaarheidstraining...) Vrouwen en meisjes moeten voorkomen dat ze verkracht worden, in plaats van dat mannen en jongens ervoor zorgen dat zij geen dader worden. Hetzelfde gebeurt regelmatig met slachtoffers van geweld thuis; zij zijn meestal degenen die het huis verlaten, vaak met kinderen. Zij zijn degenen die de geweldsspiraal moeten doorbreken. Het aandeel van mannen blijft daarbij vaak onzichtbaar."

Geen onbezorgde jeugd
Ook wethouder Van der Velde sprak tijdens deze avond. Hij vertelt: "Ik ben een Hellevoeter. Een groot deel van mijn jeugd woonde ik in de Glaciswijk en bezocht ik de voormalige Witte school.We hebben de afgelopen vijf jaar al twee reünies gehad van De Witte school. Geweldige dagen waar oude herinneringen werden opgehaald en nieuwe gemaakt. Eén heel persoonlijk gesprek tijdens de laatste reünie heeft er bij mij voor gezorgd dat ik ook met andere ogen naar mijn eigen jeugdtijd ben gaan kijken. Ik besefte door dat gesprek, dat niet voor iedereen een reünie gelijk staat aan het terugkijken op een fijne en redelijk onbezorgde jeugd. Bovendien beseffen we vaak niet hoeveel impact dat op iemands leven heeft."

Geweld achter de voordeur
"Na de reünie dacht ik terug aan de gezinnen van toen", gaat hij verder. "Zo voor de vuist weg, wist ik mij wel zo'n vijf gezinnen in mijn straat te herinneren waar met name de vrouwen, de moeders van mijn vriendjes en vriendinnetjes, regelmatig klappen van hun man kregen en/of geestelijk gekleineerd werden. En dat wist iedereen in de straat. Gebeurde er dan wat met deze kennis? Nee, meestal niet. De redenen hiervoor zijn vandaag de dag nog even actueel: Enerzijds, omdat de vrouwen zich hiervoor soms schamen of zelfs de schuld aan zichzelf geven of geen andere uitweg weten. Behoud van ellende, zo wordt gedacht, is altijd nog beter dan het onbekende. Anderzijds omdat wij, jij en ik, het moeilijk vinden dit bespreekbaar te maken, hierover advies te vragen of dit te melden. Er is naast ons eigen handelen, inmiddels veel mogelijk op het gebied van hulp en ondersteuning bij huiselijk geweld en kindermishandeling. De organisatie Veilig Thuis vervult hierbij een spilfunctie. Zij hebben de slogan: Geweld achter de voordeur: Het houdt niet op, totdat je iets doet. Hoe waar is dit", zegt hij tot slot.

Wat is de geschiedenis van de Orange the World campagne?
25 november is de datum waarop in 1960 de Mirabal zusters, drie zussen die streden voor vrouwenrechten in de Dominicaanse Republiek, vermoord werden op last van het regime van dictator Rafael Tujillo. Sinds 1981 wordt er aandacht besteed aan het probleem van geweld tegen vrouwen op 25 november, en in het jaar 2000 werd deze datum door de Verenigde Naties officieel aangemerkt als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Inmiddels is de dag uitgegroeid tot 16 dagen van actie in meer dan 100 landen, waarbij sinds ongeveer 2014 het oranje uitlichten van een gebouw of object een vast onderdeel is. In de afgelopen jaren zijn iconische gebouwen en plekken zoals de Brandenburger Tor, de Sfinx, de Niagara Falls, Times Square en talloze parlementen, fonteinen, paleizen, bruggen en standbeelden oranje uitgelicht. Nederland doet vanaf 2015 mee toen het Vredespaleis werd uitgelicht. Sinds dit jaar heeft gemeente Hellevoetsluis zich aangesloten om aandacht te vragen voor dit probleem. In Hellevoetsluis zijn het Cultuurhuis en de Sint Antonius van Padua Kerk oranje verlicht.

Burgemeester Junius nam tijdens deze avond de signalenkaart huiselijk geweld in ontvangst. Heb je zelf met huiselijk geweld te maken of ken je iemand die er mee te maken heeft dan kun je 24/7 contact opnemen met het gratis nummer 0800- 2000. Uiteraard kun je te allen tijde melding doen bij de politie.

Veronique Stern en Hans van der Velde.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws