Afbeelding

Hart voor elkaar met een buurt-AED

Algemeen 442 keer gelezen

Hellevoetsluis - Bewoners van het westelijke deel van de bloemen- en plantenwijk hebben hart voor elkaar. Onder het motto 'Met elkaar, voor elkaar, samen sterk!' legden zij geld bij elkaar voor een buurt-AED. Hiermee kan directe hulp worden geboden bij een hartstilstand.

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat, waarmee in het geval van een hartstilstand een elektrische schok kan worden toegediend (defibrilleren) om het verstoorde hartritme te herstellen. De AED in de bloemen- en plantenwijk hangt op een centrale locatie aan het Zilverschoon, zodat het apparaat in de gehele wijk binnen de kritische zes minuten kan worden ingezet.

Goede dekking buurt-AED's van levensbelang
Volgens cijfers van de Hartstichting krijgen wekelijks zo'n driehonderd mensen buiten een ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans bij het starten met reanimatie en het inzetten van een AED binnen zes minuten is vijftig tot zeventig procent. Omdat de gemiddelde responstijd van ambulances hoger ligt dan deze zes minuten, is een goede dekking van buurt-AED's van levensbelang. Net als de hulp van burgerhulpverleners en omstanders. Wie zich aanmeldt als burgerhulpverlener (met een geldig reanimatiediploma op zak) krijgt via het oproepsysteem 'HartslagNu' een melding zodra er in de buurt hulp nodig is.

Burgerhulpverleners voor directe hulp
Met het door de wijkbewoners ingezamelde bedrag is de AED aangeschaft en zijn de operationele kosten voor een periode van tien jaar gedekt. Een AED heeft een gemiddelde levensduur van acht à tien jaar.

In de wijk wonen verschillende burgerhulpverleners, die bij een hartstilstand direct hulp kunnen bieden door te starten met reanimatie en het inzetten van de AED.

Reanimatiecursus
Daarnaast heeft een aantal bewoners interesse in het volgen van een reanimatiecursus. Dat biedt kansen om de groep burgerhulpverleners te vergroten. Verschillende betrokkenen geven aan dat het hebben van een AED in de wijk een prettig idee is, hoewel iedereen uiteraard hoopt dat het apparaat niet ingezet hoeft te worden. Naast veel dank voor de bijdragen van de wijkbewoners is ook dank verschuldigd aan Joop Keijmel van de Stichting Hellevoetsluis Hartveilig, voor de geboden informatie en hulp.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws