Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Nieuwe winkelformule voedselbank; cliënten mogen zelf voedselpakket samenstellen

Algemeen 434 keer gelezen

Hellevoetsluis - De voedselbank in Hellevoetsluis werkt sinds 7 november volgens een winkelformule. Hans van der Velde, wethouder Sociaal Domein, mocht op 27 november de openingshandeling verrichten. "Mijn gevoel bij deze opening is wel dubbel. Nederland is immers een beschaafd en rijk land, met fatsoenlijke sociale voorzieningen. Het kan en mag het toch niet zo zijn, dat mensen niet of onvoldoende te eten hebben? Dat we voedselbanken nodig hebben?"

In Hellevoetsluis zijn dit jaar 166 huishoudens afhankelijk van de voedselbank. Dit zijn 498 mensen waarvan 230 kinderen onder de 18 jaar en 45 jongeren boven de 18 jaar. "We leven echter helaas in een samenleving waar de voedselbanken voor vele mensen zelfs onmisbaar zijn om te overleven", vervolgt hij. "Een samenleving waarin mensen aangegeven: 'Zonder voedselbank kan ik het op dit moment niet meer redden. Ik heb nu in ieder geval te eten en te drinken.' En ook 'Als de voedselbank er niet was geweest, zou ik nu dakloos zijn. Dan had ik de huur en de energierekeningen niet kunnen betalen.' We kunnen en mogen dan niet trots zijn op de noodzaak van voedselbanken, maar des te meer op iedereen die zich hier met hart en ziel voor inzet. Naast de fantastische vrijwilligers zijn dit ook bedrijven, instellingen, organisaties, particulieren en de gemeente die de voedselbank ondersteunen door middel van sponsoring en giften."

Voorzitter Jaap Piena en de organisator van de reorganisatie – want dat is het - Christa Baumeister vertellen over de veranderingen die hebben plaatsgevonden. Vooraf legt Jaap uit dat nu landelijk zo'n 140.000 gezinnen gebruik maken van de voedselbanken. Het CBS heeft echter berekend dat in totaal ruim 450.000 gezinnen in aanmerking komen voor het gebruik van een voedselbank. Er worden gericht acties gevoerd om de mensen die nu onder de radar blijven te bereiken. Dit heeft tot gevolg dat het aantal bezoekers van de voedselbank zal stijgen en dit is tevens één van de redenen om over te gaan op een ander systeem. Het oude systeem: vrijdag was de uitdeeldag van de voedselpakketten.

Deze pakketten werden tevoren door de vrijwilligers gevuld via een systeem met rollenbanken, kratten en inpakken waarna uitreiking volgde aan de klanten. Hierbij werden de zware kratten meerdere malen door de vrijwilligers getild, hetgeen regelmatig tot gezondheidsklachten leidde. Ook troffen cliënten regelmatig levensmiddelen in een pakket aan die zij niet konden gebruiken, hetgeen tot onnodige verspilling leidde. In het nieuwe systeem wordt heel anders gewerkt. De zogenaamde winkel-formule lijkt op het winkelen in een supermarkt. De cliënten lopen met een winkelwagen door het gebouw en pakken binnen zekere grenzen uit de schappen wat zij kunnen gebruiken. De voedselbank heeft een systeem uitgedacht waarbij de cliënten door middel van een kleurcode kunnen zien hoeveel zij uit de schappen mogen pakken.

Vrijwilligers van de voedselbank surveilleren om waar nodig uitleg te geven en om te kijken of alles volgens afspraak verloopt. "Er zijn ook voedselbanken waar iedere cliënt een begeleider naast zich heeft, maar wij vertrouwen op de eerlijkheid van onze cliënten", vertelt Jaap Piena, voorzitter van de voedselbank. Christa, die vanaf mei samen met een werkgroep de veranderingen heeft opgepakt vertelt dat het een hele klus is geweest om te komen tot de nieuwe formule, "maar zowel de cliënten als de vrijwilligers zijn uitermate tevreden over de nieuwe gang van zaken. Men vindt het prettiger en respectvoller en dat is fijn om te horen." Niet alleen uit Hellevoetsluis, maar ook uit Westvoorne komen de mensen naar de voedselbank aan de Einsteinweg.

De nieuwe winkel is nu drie dagen per week open: op maandag, donderdag en vrijdag. 

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws