Mantelzorgers genoten met de wethouder van een heerlijke high tea.
Mantelzorgers genoten met de wethouder van een heerlijke high tea.

High tea voor Dag van de Mantelzorg

Algemeen 192 keer gelezen

Hellevoetsluis - Jaarlijks geven miljoenen Nederlanders hulp aan zieke naasten zoals een partner, een dementerende ouder, een kind met een verstandelijke beperking of een buurman.

Volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau gaat velen gaat het hulp geven goed af; zij combineren deze met werk, school of gezin. Toch zijn er ook grenzen aan wat mensen kunnen en willen doen en voor wie. Een deel van de mantelzorgers is overbelast. Beschikbare ondersteuning wordt door mantelzorgers weinig gebruikt. De verwachting is dat de druk op mantelzorgers toeneemt, mede omdat er steeds meer ouderen komen die ondersteuning of hulp nodig hebben. Het is dan ook van groot belang om mantelzorgers en de grenzen die mensen daarbij ervaren in het vizier te houden, zodat zij nu en in de toekomst op een verantwoorde wijze die hulp kunnen blijven bieden.

Ook in Hellevoetsluis zal het aantal mantelzorgers toenemen doordat het aantal ouderen de komende 10 jaar behoorlijk toeneemt. Op dit moment bestaat 18% van de bevolking in Hellevoetsluis uit 65 plussers. Over 10 jaar, In 2030, zal dit naar verwachting 28% zijn. Dit zijn maar liefst ruim elf duizend Hellevoeters. Dat zijn alle huidige inwoners van de wijken De Kooistee en de Ravense Hoek bij elkaar dat vertelde wethouder Hans van der Velde afgelopen maandag in zijn speech tijdens de Dag van de Mantelzorg.

"Een andere oorzaak van deze toename is het feit dat senioren langer thuis blijven wonen. Het aantal mensen met een chronische aandoening neemt toe en mensen met een beperking wonen minder vaak in een instelling. Als we dit afzetten tegen de feiten: Dat we met z'n allen steeds langer werken, 67 en ouder is al heel normaal, en het aantal vrouwen dat werkt ook toeneemt, zal de combinatie mantelzorg en werk steeds vaker voorkomen", vertelt wethouder van der Velde tijdens de high tea in restaurant de Duinhoek die afgelopen maandag in het kader van Dag van de Mantelzorg werd georganiseerd door SBO. Van der Velde: "Er staan voor jou als mantelzorger veel organisaties om je heen, zoals bijvoorbeeld: Het SBO, je zorgverzekeraar en de gemeente." Maak er vooral gebruik van benadrukt de wethouder. "Zij kunnen je ondersteunen met hele praktische dagelijkse zaken, tot het tijdelijk overdragen van de zorg via dagopvang of een logeerhuis." Als mantelzorger moet je vooral niet schromen hulp te vragen. De cliëntondersteuners van SBO helpen je graag. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws