Afbeelding

'We leven in een plastic wereld'

Actueel 206 keer gelezen

Hellevoetsluis - Scholengemeenschap Helinium organiseert drie keer per schooljaar een Heliniumweek. Dit houdt in dat het reguliere lesrooster komt te vervallen en dat de leerlingen projectmatig, vakoverstijgend en maatschappelijk te werk gaan.

Voor mavo 1 stond de projectweek in het teken van zwerfafval als uitglijder & duurzaamheid. Een maatschappelijk, actueel thema. De school vindt het belangrijk dat de leerlingen zich bewust worden wat er gebeurt rondom het thema afval en dat de problematiek vanuit verschillende invalshoeken wordt bekeken. Uiteindelijk moeten de leerlingen gaan nadenken over oplossingen binnen de school, omgeving Hellevoetsluis en op mondiaal niveau. Goede oplossingen en ideeën zouden dan daadwerkelijk moeten worden gerealiseerd in de praktijk – vooral zichtbaar in de school en omgeving.

Stichting Milieu Dichterbij (SMD) heeft de school hierbij geholpen. De SMD heeft voor de school een lesprogramma ontwikkeld dat gesubsidieerd wordt vanuit de gemeente Hellevoetsluis. Opdrachten waar de leerlingen zich de afgelopen week mee bezighielden is het oprichten van een adviesbureau, bezoek aan AVR en EIC Havenexpositie en zij volgden een workshop "Recycling van plastic". Vrijdag 18 oktober om 12.30 uur was de presentatie van de leerlingen in de grote aula in een marktvorm waarbij de verschillende adviesbureaus en de kunstwerken werden tentoongesteld.

Een diepe buiging
De belangstelling was groot. Naast de wethouder en drie beleidsmedewerkers van de gemeente waren er ruim 50 ouders en grootouders. Ook grote broers en zussen die zelf op het Helinium hadden gezeten kwamen mee. Minder afval is beter vond een groepje; dat kan door navulflessen en statiegeld. Afval scheiden en doppen sparen was ook een van de oplossingen. Kinderen vinden het belangrijk dat ze les kregen over dit onderwerp. Ze vinden dat eigenlijk iedereen zou moeten zien hoe de wereld er in 2050 uit gaat zien als er nu niets gebeurt. We leven nu al in het plastic constateerde het winnende groepje. Wethouder Peter Schop deelde de prijsjes uit en maakte een diepe buiging voor de leerlingen. Hij was onder de indruk van de presentaties en vond het heel belangrijk dat de leerlingen over afval nadenken. De leerlingen vonden het super leuk dat er zoveel belangstelling was en dat zelfs 'Groot Hellevoet' een kijkje kwam nemen! Rector Ruud van Tergouw, en de mentoren onder aanvoering van aardrijkskunde docent Patrick Warbout zijn supertrots op de eindresultaten en het enthousiasme waarmee de leerlingen aan het project gewerkt hadden.

Dit educatieve project is georganiseerd in opdracht van de gemeente Hellevoetsluis door de Stichting Milieu Dichterbij (SMD).

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws