Afbeelding
Foto: Wil van Balen

'De loco-burgemeester was zenuwachtiger dan wij'

Actueel 410 keer gelezen

Hellevoetsluis - Burgemeester Milène Junius bracht bloemen mee bij haar bezoek aan Gerrit Bravenboer en Ro Euser in Nieuwenhoorn, want 60 jaar geleden op 17 oktober 1959 gaven zij elkaar het jawoord.

Het diamanten paar woont in een gezellige woning aan de Kerkhoekstraat en in totaal al 62 jaar in Hellevoetsluis. Gerrit is een echte Hellevoeter, in de derde generatie, en geboren in de Kerkstraat. Hij heeft veel meegemaakt, zowel in de oorlog als in zijn arbeidzame leven.

Ro komt oorspronkelijk uit Rotterdam en natuurlijk wil de burgemeester weten hoe zij Gerrit heeft ontmoet. "Nou, eigenlijk zijn we ouderwets gekoppeld", vertelt Ro. "We hadden gezamenlijke kennissen, dat was de familie Van Gelder (van de latere juwelierszaak in Hellevoetsluis red.), meneer Van Gelder was een neef van Gerrit en zijn vrouw een nicht van mij. Gerrit bracht me na de kennismaking gelijk op de fiets naar huis en zo is het gekomen."

"Een geslaagde date", concludeert de burgemeester en zo is het! Ro heeft in en na de oorlog een tijd in Oudenhoorn gewoond, tot aan de watersnood. Toen is zij geëvacueerd naar Rotterdam. Gerrit is vanwege de inundatie ook geëvacueerd naar Rotterdam en later naar Maassluis. Daar heeft hij een slechte winter meegemaakt. Samen met zijn nichtje leefde hij soms een hele dag van één bosje radijs. Vanwege de honger vroeg zijn vader of Gerrit met een vriend met een roeibootje naar Rozenburg kon meevaren. Na enkele dagen tevergeefs onder de steiger gewacht te hebben kon Gerrit eindelijk meevaren. Vanuit Rozenburg heeft hij zich in de rietkragen verscholen. Uiteindelijk is hij meegevaren naar Brielle en van daar lopend aangekomen in Hellevoetsluis. Na de oorlog ging Gerrit eerst werken in het droogdok. Er zat een non-ferro bedrijf waar hij aan de slag kon. Hij kwam toen in 1947 als één van de eersten in de gangen van het droogdok. De blubber daarin zat vol met paling!

Daarna is Gerrit naar de Holland-Amerikalijn gegaan. Eerst met vrachtboten richting Hamburg en Bremen. Omdat hij beter werk wilde is hij op een passagiersschip gaan werken. Later vond hij werk bij Smit-Tak en de RDM. Voor de huwelijksdag was Gerrit op vrijdag thuisgekomen en op dinsdag moest hij weer aan boord zijn. Het huwelijk vond plaats op zaterdag en de loco-burgemeester was bereid gevonden om het stel te trouwen. "De man deed dit kennelijk niet vaak, want hij was nog zenuwachtiger dan wij", zegt Gerrit. "Hij stond maar door zijn papieren te bladeren en zei op een gegeven moment dat hij zijn bril was vergeten". Ro moet er nog steeds om lachen. "Toen heb ik gezegd dat hij dan die bril van zijn voorhoofd maar moest nemen", schatert Gerrit het uit. De bruiloft werd destijds gevierd in hotel café restaurant Uitterlinden. Afgelopen zondag hebben Gerrit en Ro het nog eens dunnetjes over gedaan.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws