Wat ook de bestuurlijke toekomst zal zijn: Brielle zal zijn eigen identiteit bewaren - archieffoto
Wat ook de bestuurlijke toekomst zal zijn: Brielle zal zijn eigen identiteit bewaren - archieffoto

Burgemeester Nissewaard wijst fusie af

Actueel 689 keer gelezen

Brielle – Een fusie tussen alle gemeenten op Voorne-Putten lijkt ver weg nu de burgemeester van Nissewaard Foort van Oosten heeft verklaard 'niet met een dergelijk perspectief te werken'.

Begin juni stelde Brielle de gemeente Nissewaard op de hoogte van de uitkomsten van haar onderzoek naar de bestuurlijke toekomst van Brielle. In het naar Nissewaard gestuurde verslag worden drie opties genoemd. De eerste is dat Brielle een zelfstandige gemeente blijft, onder voorwaarde dat stevig zal worden samengewerkt met de andere gemeenten op de eilanden. De andere opties zijn een fusie van Brielle met de gemeenten Westvoorne en Hellevoetsluis tot een gemeente Voorne of - nog breder - een fusie van alle gemeenten op Voorne-Putten inclusief Nissewaard.

Pas op 10 september werd het Brielse verslag op de agenda van de 'Commissie Bestuur' van Nissewaard geplaatst, na aandringen van de PVV Nissewaard. Pas tijdens deze vergadering werd ook duidelijk welke mening burgemeester Foort van Oosten heeft over de bestuurlijke toekomst van Voorne-Putten. Hij liet weten niet met het perspectief van een fusie te werken: "Het college van Nissewaard focust zich uitsluitend op het belang van de inwoners van Nissewaard en wil doorgaan met het uitwerken van het plan perspectief Nissewaard 2040". Op de vraag van de commissieleden of dit standpunt al aan de gemeente Brielle was gecommuniceerd, antwoordde de burgemeester: "We hebben voortdurend contact met Brielle'. Hij voegde toe 'zeker binnenkort het standpunt van Nissewaard te communiceren, misschien nog wel deze week'. Foort van Oosten is van mening dat het afwijzen van een fusie zeker niet uitsluit dat er de wens is om samen te werken: "Er zijn op dat gebied grote verbeterslagen te maken. Nissewaard wil echter niet in de positie worden gebracht om alles samen met Voorne-Putten te doen. Er is namelijk ook een logische samenhang met Rotterdam, Schiedam en Hoeksewaard." De PVV Nissewaard bleek tevreden met het antwoord; CDA'er Pieter Verhoog voelde zich echter door deze benadering teleurgesteld. Burgemeester Gregor Rensen moest uiteindelijk de mening van Foort van Oosten uit een artikel in het AD vernemen.

Brielle gaat ondertussen voorlopig gewoon door met zijn plannen om de komende maanden in gesprek te gaan met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties over de opgaven voor Brielle, Voorne en Voorne-Putten. Vanuit de inhoud zal vervolgens in alle rust met alle betrokken partijen naar de meest passende samenwerkingsvorm worden gezocht. Begin 2020 hoopt men de plannen over de bestuurlijke toekomst verder vorm te hebben gegeven.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws