Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Nieuwe regels voor hobbyboer; iedere kip verplicht geregistreerd

Actueel 1.353 keer gelezen

Hellevoetsluis - De Europese Commissie wil dat elke kip in Nederland wordt geregistreerd, en dat geldt niet alleen voor pluimveehouderijen, maar ook voor hobbykippen. De EU voert per 21 april 2021 een verplichte registratie in van kleine aantallen pluimvee.

Dat staat in de nieuwe Europese Dier Gezondheids Verordening (DGV) die dan ingaat. Lidstaten mogen wel een uitzondering maken voor bepaalde groepen. De reden voor de invoering van deze nieuwe regelgeving is dat er sneller ingegrepen kan worden bij een nieuwe uitbraak van de vogelgriep. Tot nu toe was het verplicht om je kippen te registeren als je er meer dan 250 houdt.

"Waarom zou Brussel moeten weten of ik kippen in mijn tuin heb", dat vraagt kersverse kippenhoudster José uit Hellevoetsluis zich af. Sinds afgelopen vrijdag is José samen met haar man de trotse eigenaar van een drietal Engelse Sussex krielkippen. Ze was dan ook verrast toen zij werd benaderd door RTL voor een item over dit onderwerp wat gisteravond is uitgezonden in een aflevering van EditieNL.  "Brussel wil weten van wie de kippen zijn en hoe ze worden gehouden. Minister Schouten( (Landbouw) is het er niet mee eens, gelukkig, en ik vind ook dat Brussel zich hier niet mee moet bemoeien. Het is mijn eigen tuin. Ik mag toch zelf weten of en hoeveel kippen ik daar hou? Zolang de mensen goed zijn voor de dieren, dan moet dat gewoon kunnen. Voor hetzelfde geld hou ik ze in huis en slapen ze binnen, dat gaat Brussel toch niets aan?"

De EC denkt met de strengere regels de diergezondheid van pluimvee te kunnen verbeteren, maar volgens minister Schouten zorgen de nieuwe verplichtingen vooral voor een toename van de administratieve rompslomp en dragen niet bij aan de verbetering van dierenwelzijn. Eerder heeft zij geprobeerd deze regelgeving tegen te gaan, maar zij werd hierin niet gesteund door de andere lidstaten van de Europese Unie. Zij wil zich daarom nu gaan inzetten om uitzonderingen te maken op die verplichtingen die tot onevenredige belasting van de houders zullen leiden.

Dat het met de liefde en goede zorg voor haar nieuwe tuingenoten wel goed zit, blijkt uit het enthousiasme waarmee José over haar dames Blackie, Vlekkie en Vlammetje praat. "Het was voor mij altijd al een droom om kippen te houden. We hebben een hoekwoning waardoor we een grote ren hebben kunnen maken voor de kippen zodat ze alle ruimte hebben om lekker rond te scharrelen. Ze zijn echt makkelijk tam te maken, als je er maar tijd en energie in steekt. Ik heb ze nu amper drie dagen en ik heb ze al op mijn schouder gehad. We hebben overigens geen haan, dat vinden we geen goed idee midden in een woonwijk." De krielkippetjes van José zijn nu nog te jong om eieren te leggen, maar binnen vier weken kunnen Jaap en José, met of zonder verplichte kippenregistratie, iedere ochtend genieten van een vers eitje bij het ontbijt.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws