Afbeelding
Foto: Pixabay

De Gezonde School & Genotmiddelen

Actueel 98 keer gelezen

Hellevoetsluis - De gemeente en de middelbare scholen in Hellevoetsluis vinden het belangrijk om een gezonde leefstijl onder jongeren te promoten. Het weerbaar zijn tegen alcohol, roken en drugs is belangrijk bij een gezonde leefstijl, daarom heeft de gemeente besloten het lesprogramma De Gezonde School & Genotmiddelen mogelijk te maken op het Jacob van Liesveldt en het Helinium.

Aan het begin van schooljaar 2019-2020 maken de scholen een start met het integrale verslavingspreventieprogramma. Het programma behandelt de thema's rondom alcohol, roken en drugs en richt zich op leerlingen, ouders en schoolmedewerkers in het voortgezet onderwijs. Wethouder Hans van der Velde: 'We willen graag dat alle kinderen en jongeren in Hellevoetsluis zoveel mogelijk dezelfde kansen krijgen. We weten dat jongeren die genotmiddelen gebruiken vaker wegblijven van school en minder gemotiveerd zijn. Daarom is het zó belangrijk dat we met elkaar ons best doen om jongeren weerbaar te maken!'

Gezonde leefstijl
In Hellevoetsluis zetten scholen, sportclubs, organisaties en ook ondernemers zich actief in om een gezonde leefstijl onder jongeren te stimuleren. Bij de middelbare scholen in Hellevoetsluis gebeurt dat bijvoorbeeld door meer bewegen te stimuleren en een gezonder aanbod in de kantine. De scholen zijn, net als de gemeente, van mening dat alcohol- en drugsgebruik niet past binnen deze gezonde leefstijl en een negatieve invloed heeft op de schoolprestaties. De scholen willen daar graag mee aan de slag en de gemeente heeft besloten om daar het benodigde bedrag voor vrij te maken.

De Gezonde School & Genotmiddelen
De scholen gaan gebruik maken van het verslavingspreventieprogramma De Gezonde School en Genotmiddelen (DGSG). Youz begeleidt en ondersteunt de scholen hierbij. In het programma staan vier activiteiten centraal waar beide scholen de komende twee jaar mee bezig zullen zijn:· Zo krijgen de leerlingen voorlichtingslessen over genotmiddelen. De ouders worden bij het project betrokken, zij krijgen informatie over verschillende middelen en tips voor omgaan met deze thema's in de opvoeding. De school stelt een genotmiddelenreglement op. Ook is er aandacht voor het signaleren en begeleiden van leerlingen met problematisch gebruik.

Het programma wordt afgesloten met het behalen van het Gezonde School themacertificaat roken-, alcohol en drugspreventie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws