Afbeelding
Foto: M. de Haas

Als het niks wordt, houdt het op

Actueel 224 keer gelezen

Spijkenisse - Op 5 augustus 1959 stapten Jacobus van Deelen en Maria Magdalena van den Boogert in Rotterdam in het huwelijksbootje.

Loco-burgemeester Wouter Struijk feliciteerde het echtpaar vanmiddag met hun 60-jarig huwelijksfeest. Als cadeautje had hij een doos chocolaatjes mee, gewikkeld in Nissewaardse afbeeldingen. 'Ik zou je een zoen willen geven, maar je hebt een baard', was de reactie van Maria.

TV
Voor Maria is het huwelijk met Koos haar tweede huwelijk. 'Ik ben heel kort getrouwd geweest met een man die voetbalde bij Feijenoord.' Na haar eerste huwelijk verhuisde Maria weer naar Crooswijk, waar ze als kind ook woonde. Ze ruilde van woning en kwam in een pand te wonen waar vier woningen waren met een gedeelde toilet op de gang. In het zelfde pand woonde een vroegere vriendin met haar man. 'Dat was een broer van Koos.' Toen er een tv gekocht werd, werd Maria uitgenodigd om op zaterdag tv te komen kijken. Ook Koos kwam kijken en zo ontstond er langzamerhand een relatie. 'Eigenlijk gek', blikt Maria terug. 'Ik kende zijn broers, maar hem niet terwijl ik regelmatig op de Frederikstraat bij een vriendin kwam en Koos woonde in diezelfde straat.' Maria vond het niks om alleen te zijn, maar ze nam zich wel voor dat als het met Koos niets werd, het op hield. Inmiddels zijn ze dus 60 jaar samen. 'Het is niet altijd koek en ei, maar dat is normaal.'

Steenhouwer
Koos werkte eerst 12 jaar in de bestrating, maar stapte toen over naar de begraafplaats in Crooswijk, waar hij 26 jaar lang steenhouwer was. 'Daarna in de pre-vut en toen lekker met pensioen.' Maria pakte ijs in bij Jamin en na haar huwelijk maakte ze in de avonduren schoon. 'Ik heb bij het Groothandelsgebouw waar ik regelmatig een kop koffie dronk met een man wiens vrouw bij de ijsclub werkte en die zou het fijn vinden als ik daar ook kwam schoonmaken.' Ook werd er schoongemaakt bij een bejaardentehuis in Ommoord. 'Alle trappen moesten schoongemaakt worden. Vanaf de 11e etage.'

Genoten van de vakanties
Vijfentwintig jaar lang stond het echtpaar met een stacaravan in Rockanje. De hele zomer waren ze er te vinden, pas tegen de winter gingen ze weer naar huis. Maria: 'We hadden daar de hele mik mak.' Eens in de twee weken stapte Koos op de fiets om thuis de boel te controleren en de post op te halen. Een auto heeft het echtpaar nooit gehad. Koos vond het niet nodig om een rijbewijs te halen. Vervolgens stapte het stel op het vliegtuig en werden Tunesië, Griekenland, Joegoslavië, Hongarije en Bulgarije bezochten. Tunesië en Griekenland bevielen zo goed, dat er meerdere keren heen gingen. Ze genoten tijdens deze vakanties en schieten nog in de lach als ze terugdenken aan de keer dat ze in Griekenland een kamer met meerdere bedden hadden. Koos koos een bed uit, maar dat klapte dicht toen hij er op ging liggen. Na de vliegvakanties werd Nederland ontdekt, met de bus van Careyn. Een weekje weg in eigen land beviel altijd prima. De laatste jaren blijven ze thuis.De dagen worden doorgebracht met gezamenlijk puzzelen. 'Ik haal ze bij de kringloop, net als boeken maar voor die laatsten heb ik nog geen tijd gehad', verklapt Maria. Als ze uitgekeken is op de puzzels, gaan ze terug naar de kringloop.

Spijkenisse
In 1995 werden de verhuisdozen ingepakt en verhuisde het stel naar Spijkenisse. Vooral de eerste week had Maria het moeilijk. 'Ik wilde eigenlijk al weer papieren halen om naar Rotterdam terug te kunnen verhuizen.' Als ze nu met de metro en de tram naar haar schoonzus gaat, geniet ze van de tocht door Rotterdam. 'Ik mis Rotterdam, maar aan de andere kant wonen we hier ook prima naar ons zin. We hebben ook alles vlakbij, zoals de huisarts en de supermarkt.' De contacten in de buurt zijn goed, het echtpaar kreeg zelfs een kaartje van de apotheek voor het diamanten huwelijk.

Etentje
Het huwelijksjubileum wordt gevierd met een etentje met de buren. 'Zestig jaar, je staat er eigenlijk niet eens bij stil', zegt Maria.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws