Uitvoeringsprogramma Ouderen: liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren | Voorne-Putten.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366063&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorne-putten.nl
Wethouder Bert van Ravenhorst heeft een eerste exemplaar van het uitvoeringsplan uitgereikt aan de groep senioren die bij de totstandkoming betrokken zijn.
Wethouder Bert van Ravenhorst heeft een eerste exemplaar van het uitvoeringsplan uitgereikt aan de groep senioren die bij de totstandkoming betrokken zijn. (Foto: )

Uitvoeringsprogramma Ouderen: liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren

  •   57 keer gelezen   Actueel

Brielle – donderdag 25 juni reikte wethouder Bert van Ravenhorst een eerste exemplaar van het uitvoeringsprogramma ouderen uit aan de groep senioren die intensief bij de totstandkoming ervan betrokken zijn.

Bert van Ravenhorst die onder andere zorg, gezondheid en welzijn in zijn portefeuille heeft, was blij met de grote opkomst en betrokkenheid van de Briellenaren die ondanks de tropische temperaturen toch de moeite hadden genomen naar de raadzaal te komen. Gekscherend vertelde hij de aanwezigen dat er twee opties waren overwogen om ervoor te zorgen dat het nog een beetje uit te houden zou zijn in de raadszaal: mensen met de tuinslang nat houden of een airco gebruiken. Er was toch maar gekozen voor het laatste.
Beleidsmedewerker sociaal domein Kelly van de Laar lichtte het programma ouderen toe. Dit programma zal de komende 10 tot 15 jaar de leidraad zal zijn voor het uitvoeren van het gemeentelijk beleid. Elk jaar zal worden bekeken of het aan de hand van de actuele situatie zal moeten worden bijgesteld. Heel Nederland, Brielle niet uitgezonderd, krijgt over niet al te lange tijd te maken met dubbele vergrijzing. Er komen namelijk niet alleen meer ouderen, maar daarnaast stijgt ook nog eens de levensverwachting. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat mensen ook steeds meer gezonde jaren meemaken door een gezondere leefstijl.

Brielse ouderen zijn nog heel vitaal
Bij een onlangs gehouden enquête onder Briellenaren van boven de 65, bleek dat maar liefst 84% van hen zich nog helemaal niet, of licht belemmerd voelt in het functioneren. Het lijntje dat er zit tussen 'vitaal' en 'kwetsbaar' is echter dun, vertelde Kelly. Het kan iedereen zo maar van de ene op de andere dag gebeuren dat de situatie totaal verandert.

Liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven
Het beleid blijft dat er inspanning wordt geleverd opdat ouderen zo veel mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente faciliteert en stimuleert initiatieven van particulieren en woningcorporaties. Bijvoorbeeld door hulp te bieden, eventueel via de WMO, om de eigen, vertrouwde woning aan de behoeften aan te passen, of - wanneer de bereidheid er is om te verhuizen - ervoor te zorgen dat er voldoende geschikte huizen aanwezig zijn. Alleen mensen met een zware zorgvraag maken aanspraak op verblijf in een instelling als Careyn De Plantage of het Catharina Gasthuis.

Kleinere en grotere maatregelen
In de eerste plaats zijn inwoners zelf verantwoordelijk voor hun gezondheid, hun participatie in de maatschappij, hun vervoer, of het wonen in een passende woning. De gemeente Brielle heeft zich tot taak gesteld zoveel mogelijk randvoorwaarden te scheppen dat het ook lukt om die verantwoordelijkheid te blijven dragen. Er wordt voor gezorgd dat de accommodaties goed bereikbaar en toegankelijk zijn, ook voor degenen die niet goed ter been zijn. Mogelijk kan dat via aangepast vervoer. Het meedoen aan sport en cultuur wordt gestimuleerd en zowel met kleinere maatregelen, zoals het plaatsen van bankjes met arm- en rugleuningen op strategische plekken in de openbare ruimte, als met grotere maatregelen, zoals het bouwen van woningen die aan de wensen van ouderen tegemoet komen, zal zoveel mogelijk zien te worden bereikt dat ouderen de regie over hun eigen leven kunnen blijven behouden.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366063&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366067&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366064&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>