De raad is akkoord gegaan met het extra geld dat nodig is voor het plan
De raad is akkoord gegaan met het extra geld dat nodig is voor het plan Foto: Gemeente

Hellevoetsluis krijgt unieke innovatie van onderwijs

Actueel 369 keer gelezen

Hellevoetsluis - Gemeente Hellevoetsluis wil samen met het onderwijs inzetten op 'onderwijs en zorg dichtbij'. Met deze unieke aanpak van inclusief onderwijs delen kinderen van de basisscholen, kinderopvang en zorgvormen zoals KDC, SBO en familieklas één gebouw.

Het gaat om een innovatieve manier van vormgeven van onderwijs, zodat alle kinderen het beste uit zichzelf kunnen halen, zowel hoogbegaafde kinderen, als moeilijk lerende kinderen als kinderen die een extra zorgvraag hebben. De aanpak is voor Hellevoetsluis nieuw en mogelijk gemaakt door de ontwikkelingen van het project 'Sportlaan en omgeving'. Hier wordt onder andere een nieuw inclusief kind centrum (IKC) gebouwd. Om deze vorm van onderwijs mogelijk te maken is de gemeenteraad akkoord gegaan met 9 ton aan extra financiering.


Met inclusief onderwijs wordt onderwijs, opvang en zorg bij elkaar gebracht. Zo ontstaat er ruimte voor behandeling binnen het IKC door bijvoorbeeld de fysiotherapeut, logopedist, coaches en andere specialisten. De kinderen moeten uiteindelijk profiteren van deze intensieve samenwerking en indien nodig begeleidt worden. Zorg is dichtbij in het gebouw, zodat er korte, directe lijnen ontstaan tussen de verschillende disciplines, expertise gedeeld kan worden en zorg snel geboden kan worden. Hierdoor kan binnen dit voorkomen worden dat kinderen onnodig doorstromen naar speciaal onderwijs, maar ook dat kinderen die wel een speciaal-onderwijsplek nodig hebben sneller op de juiste plek terechtkomen.

Extra ruimte nodig
De implementatie van deze innovatieve vorm van onderwijs, opvang en zorg vraagt om extra ruimte in het IKC. In de bouwplannen is rekening gehouden met een flexibele indeling. Hiervoor krijgt het gebouw uitbreiding op de hoekpunten die zorgen voor extra vierkante meters. Voor deze uitbreiding is een extra budget van 898.675 euro nodig. Ondanks het benodigde extra geld, vonden de meeste partijen deze investering verantwoord omdat dit onder meer het onderwijs zeer ten goede zal komen.

"We gunnen elk kind een goede combinatie tussen kinderopvang, onderwijs en (jeugd)zorg", geeft wethouder Hans van der Velde aan. "We zijn bezig met het opstellen van een integraal huisvestingsplan voor onderwijs. Dit plan bevat een doorkijk naar de komende jaren voor de huisvesting van kinderopvang en onderwijs in Hellevoetsluis. Het plan zal keuzemogelijkheden bevatten en na de zomer voorgelegd worden aan de gemeenteraad."

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws