Ook in Spijkenisse Noord was er een hoge opkomst bij de informatiebijeenkomst.
Ook in Spijkenisse Noord was er een hoge opkomst bij de informatiebijeenkomst. Foto: M. de Haas

Ook in Noord weinig enthousiasme voor de windmolens

Actueel 309 keer gelezen

Spijkenisse - 'Windmolens? Tuurlijk, zet ze maar in Spijkenisse Noord, daar kijken ze toch al tegen al die zooi aan.'

Vanavond vond in Wijkcentrum Noord de tweede informatiebijeenkomst plaats over de voorgenomen plaatsing van windmolens langs het Voedingskanaal. Evenals de bewoners van Geervliet is het merendeel van de inwoners van Spijkenisse Noord niet gediend van windmolens zo dicht op de woningen. Een van de aanwezigen heeft een paar maanden geleden een woning in de wijk gekocht en wordt nu geconfronteerd met de windmolenplannen. Ze vindt het onbegrijpelijk dat haar niets verteld is en kan evenmin begrijpen dat er geen molens op de Beerenplaat of in de polder bij Zuidland geplaatst worden, maar er juist gekozen wordt voor plaatsing vlakbij een dichtbevolkt gebied. Een andere bewoonster trekt fel van leer richting de ambtenaar. 'Over tien jaar hebben we nog meer van die zooi op de dijk staan.'

Niet alleen de zoeklocatie levert discussies op, ook het proces. De een vindt dat de bewoners veel te laat geïnformeerd zijn, de ander stelt dat er te vroeg paniek veroorzaakt wordt omdat nog niet bekend is of de molens überhaupt wel in de dijk geplaatst kunnen worden. Het onderzoek daartoe is immers nog niet uitgevoerd. 'Vijf jaar geleden is gezegd dat er niets op de dijk geplaatst mocht worden en daardoor hadden wij het idee dat er ook niets zou komen. Die dijk is nog steeds hetzelfde. En in 1953 hield hij het nog maar net. Het wordt er zo niet veiliger op.' Wethouder Bal probeerde de bewoners gerust te stellen. Eerst moeten er bepaalde onderzoeken plaatsvinden, daarna wordt er gerekend en pas als blijkt dat het echt kan komt de gemeente met een tekening naar buiten. En juist daarom zijn nu ook de informatiebijeenkomsten, want als er gewacht wordt tot alles uitgezocht is, hebben de inwoners geen inspraak meer. En zo benadrukt de wethouder, de molens komen er alleen als de waterveiligheid gegarandeerd is want we willen immers wel droge voeten houden.

Bij de onderzoeken wordt er niet alleen gekeken naar de afstand van de molens tot de woningen, maar ook naar de afstanden tussen de molens onderling. Molens wordt met een onderlinge afstand van 400 tot 600 meter geplaatst. Daarbij wordt ook gekeken naar andere molens in de omgeving, omdat ze niet in elkaars windvang mogen staan. Om die reden is nu al duidelijk dat van het door de provincie ingetekende zoekgebied een deel richting Geervliet afvalt. Daar staan immers aan de overzijde van het water al de Rotterdamse windmolens.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws