Afbeelding

Janine van der Meer juicht mee met kampioen Lorena Wiebes

Actueel 257 keer gelezen

Ede- Lorena Wiebes is tijdens de Nederlandse kampioenschappen voor vrouwen op de weg in het Gelderse Ede kampioen van Nederland geworden. De renster van Parkhotel Valkenburg maakte haar favorietenrol daarmee volledig waar door in de massasprint achtereenvolgens veelvuldig wereld- en Olympisch kampioene Marianne Vos (CCC-Liv) en Amy Pieters (Boels-Dolmans) achter zich te laten. Janine van der Meer uit Hellevoetsluis vierde het feest rondom Lorena Wiebes mee met haar teamgenoten.

Dan Rolandus

''We hebben alles gegeven om het gat met de vluchters kleiner te maken, maar het werd juist groter'', verklaarde de van haar inspanningen herstellende Janine van der Meer. De grote ploegen Boels-Dolmans, Team Sunweb en CCC-Liv begrepen dat het zaak was om aanvallende impulsen te ondernemen wilden zij het team van Parkhotel Valkenburg met de (te) rappe Lorena Wiebes in de gelederen kwijtspelen. Met nog ruim twee ronden (57 kilometer) te gaan togen Ellen van Dijk (Trek-Segafredo), tweevoudig titelverdedigster Chantal Blaak (Boels-Dolmans), Riejanne Markus, Evy Kuijpers (beiden CCC-Liv), Floortje Mackaij, Julia Soek (beiden Sunweb) en de clubrensters Nancy van der Burg (Jos Feron/WV Zeeuws-Vlaanderen) en Kirsten Peetoom (Restore Cycling) ten aanval. Dit tegen de zin in van Parkhotel Valkenburg, dat nu moest achtervolgen. Ondanks de jacht van de geoliede trein van teammanager Raymond Rol met de Hellevoetse Janine van der Meer veelvuldig op kop, liepen de koploopsters seconde per seconde uit naar een onoverbrugbaar lijkende voorsprong van 45 seconden. De meiden van Parkhotel sloten, later met de hulp van Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) weer aan bij de avonturiers. De missie om Lorena Wiebes kwijt te spelen was mislukt. Het talrijk opgekomen publiek kreeg in de verzengende hitte een zinderende massasprint voorgeschoteld. De pas 20-jarige Lorena Wiebes stelde haar teamgenoten ondanks de grote druk niet teleur door op de Arnhemseweg naar de overwinning te snellen. ''Het was loodzwaar, hebben als team alles gegeven om de kopgroep terug te pakken en als het dan lukt en Lorena maakt het zo mooi af, dan is het niet erg om kapot te zitten. Het kaarsje was bij mij helemaal uit'', aldus Van der Meer.

Droom
Raymond Rol straalde van oor tot oor. ''De droom is eindelijk uitgekomen'', keek de teammanager van Parkhotel Valkenburg terug op elf jaar ploegleiderschap. ''Het doel was om met elke ontsnapping mee te springen. Dit om de druk op de ploeg te voorkomen. Met die twee dames (Kirstie van Haaften en Marieke van Witzenburg, DR) vooruit lukte dit aardig, maar toen er een groep van acht sterke meiden was vertrokken, zaten wij er niet bij. Dan rijd je achter de feiten aan. Op z'n moment komt de kracht van het team toch boven drijven, zat Lorena te pushen. We hebben een maand geleden een hotelletje afgehuurd en het parkoers verkend. We kenden elk bochtje, put of een ander obstakel. De teamgeest van de meiden, die als topsporter allen de top willen bereiken zijn als één familie in de achtervolging gegaan. Vijftig kilometer aan de kop sleuren. We zaten in de auto met ons hart in de keel of de meiden het geloof er wel in zouden houden. De klus werd uiteindelijk toch geklaard en dan is Lorena net een hyena, een killer, die het geweldig afmaakt. Lorena heeft de wil om te willen winnen, dus ook de durf heeft te verliezen. En ja, dan sta je daar met het rood-wit-en blauw om de schouders en vervolgens met het hele team op het podium. De energie, die de meiden, sponsors en begeleiding (verder o.a. Esra Tromp en Marieke van Wanroij, DR) erin hebben gestopt heeft zich uitbetaald.''

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws