Afbeelding

Hellevoeter bouwt mee aan waterstofracewagen

Actueel 187 keer gelezen

Een groep studenten van de Technische Universiteit Delft zal dinsdagavond 9 juli op het toekomstige Formule 1 circuit van Zandvoort hun zelfgebouwde waterstofraceauto, de Forze VIII, testen.

In deze laatste en cruciale test zal blijken of de rondetijden die de Forze VIII rijdt op Zandvoort genoeg zijn om de overwinning te bezorgen tijdens de Dutch Supercar Challenge. De studenten hebben als doel gesteld om de eerste waterstofraceauto in de autosportwereld te zijn die benzineraceauto's verslaat gedurende een wedstrijd. De uit Hellevoetsluis afkomstige Steven Kortekaas maakt deel uit van het pioniersteam in het "Electronics & Powertrain" departement van het team en is verantwoordelijk voor alle elektronica in de auto. De auto bevat zo'n 500 sensoren die door 9 "nodes", een soort minicomputers, meerdere keren per seconde worden uitgelezen. Alles is verbonden door in totaal meer dan 1,5 km aan kabels. Dit alles onderhouden en ontwikkelen is een verantwoordelijke taak. Er wordt immers met hoge spanningen gewerkt!

Een wereldwijde primeur
Twee jaar geleden was het team het eerste ter wereld dat meedeed aan een officiële race met een waterstofvoertuig. "Dit jaar gaan we voor resultaat. Nu moeten we laten zien wat we waard zijn en de auto's met traditionele verbrandingsmotoren achter ons laten", aldus teammanager Zhi Wei Cai.

De door de studenten gebouwde wagen stoot uitsluitend puur water uit, maar doet wat prestaties betreft niet onder voor de Porsches en BMW's waar ze het tegen opnemen in de "Dutch Supercar Challenge". De Forze VIII accelereert naar 100 km/h binnen 4 seconden en bereikt snelheden van boven de 210 km/h. De maximale torque die de motoren kunnen leveren is 780 Nm. Dit is dezelfde "draaikracht" als een 10cm lange steeksleutel waar aan het uiteinde een gewicht van 780 kg hangt. Ter vergelijking: de Ferrari 812 Superfast, een van de snelste modellen van de Italiaanse sportwagenbouwer, blijft steken op 718 Nm.

De wagen zal dit jaar viermaal in actie komen. Tweemaal tijdens de Dutch Supercar Challenge in Zandvoort op 13 en 14 juli en tweemaal tijdens de "Gamma Racing Days" op het TT Assen Circuit, op 17 en 18 augustus.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws