Afbeelding
Foto: Dan Rolandus

Jubileumboek vv Hellevoetsluis voor de "eilanders"

Actueel 635 keer gelezen

Hellevoetsluis- De voetbalvereniging Hellevoetsluis presenteerde in het kader van het 100-jarig bestaan van de voetbalvereniging Hellevoetsluis afgelopen donderdagavond in het clubgebouw onder grote belangstelling het jubileumboek "Honderd Jaar Voetbal op de Hellevoetse Sluis".

Dan Rolandus

Tijdens de presentatie van het jubileumboek liet Teun Lageweg de revue van 100, eigenlijk 122 jaar voetbal in Hellevoetsluis passeren. De auteur en archivaris haalde bronnen uit het archief van Hellevoetsluis, het Stadsmuseum Hellevoetsluis, het Streekarchief Voorne-Putten, het Rijksarchief 's-Gravenhage en het Gemeentearchief Rotterdam. Daarnaast kon Lageweg putten uit verzamelingen van diverse leden en betrokkenen. 'Het was de moeite waard bezig te zijn met meer dan honderd jaar voetbalsport op de "Hellevoetse Sluis". Ik hoop dat het boek bij de lezer een beeld van de vereniging Hellevoetsluis achterlaat zoals ik me dat voorstel. Een club, die voor de gemeente Hellevoetsluis veel heeft betekend en hopelijk nog veel zal blijven betekenen', liet Teun Lageweg in zijn inleiding weten. Het schitterende jubileumboek, waar niet alleen de Hellevoeters, maar ook de voetballiefhebbers van heel het eiland Voorne-Putten veel plezier aan kunnen beleven. Nadat voorzitter Edwin Boogaard en erelid Arie van den Ban met zijn welbekende anekdotes lovende woorden door het clubgebouw had geventileerd, overhandigde auteur Teun Lageweg het eerste exemplaar symbolisch aan het oudste lid van Hellevoetsluis, erelid Wibbo Dijkema. Na het officiële gedeelte werd het in de kantine met een hapje en een drankje een gezellig samenzijn, gelijk een reünie van oud-Hellevoeters. Ondertussen konden de aanwezigen hun boek in ontvangst nemen.

50 jaar
De groei van de gemeente Hellevoetsluis werd zo medio 1965 ingezet. De voetbalvereniging Hellevoetsluis groeide mee in het ledenbestand en een uitbreiding van het complex van twee naar drie velden. De drukte op het sportpark aan de Brielsestraatweg was met een zaterdag- en zondagafdeling met 24 spelende elftallen flink toegenomen. Hoogtepunt van de viering van het 50-jarig bestaan in 1969 waren de jubileumwedstrijden van Hellevoetsluis (zo) tegen Sparta en Hellevoetsluis (za) tegen Zwart Wit '28, het Feyenoord van het zaterdagvoetbal dat werd getraind door Wim van der Gijp. Zoon René van der Gijp was de mascotte van het team. Hellevoetsluis (za) kwam onder leiding van trainer Jan de Bakker uit met Arie Mos, Jan de Jong, Dick Looy, Leo Koole, Jaap Lageweg, Adrie van der Linde, Cees Dekker, Leen Bravenboer, doelman Cenny Mos, Bertus Hobbel, Henk Stout, Teun Lageweg en Huib van Heemst. Jan Nieuwland was grensrechter. Hellevoetsluis (zo) speelde tegen eredivisieclub Sparta met spelers als doelman Jan van Beveren, Jan Kleinjan, rooie Harry van Buuren, Arie van der Sluis, Jan van der Veen, Hans Bentzon, Hans Venneker, die later voor Hellevoetsluis een belangrijke rol zou vervullen in diverse functies, Hans Eijkenbroek en Theo van Toledo. Bij Hellevoetsluis speelden onder het bewind van trainer Jan de Bakker aanvoerder Arie van Dijk, John Tieman, Jim Scheerman, Teun Hollaar, Bram de Keijzer, Rinus Koole, Piet Korevaar, Henk Hoogerwerf, Harm Post, André van Fessem en Wim Waalboer. Henk de Jong was scheidsrechter, geassisteerd door de grensrechters Jan Nieuwland en Gerrie van den Nieuwendijk. Dit alles staat met teamfoto's in het fraaie jubileumboek.

Bestel jubileumboek
Het boek is op de donderdagavonden in juni en juli van 19.30 – 21.00 uur in de kantine van de vv Hellevoetsluis aan de Brielsestraatweg voor leden te koop voor € 9,95. Niet-leden betalen € 15,00. Het boek kan ook besteld worden via een email aan info@vvhellevoetsluis.nl, onder vermelding van 'bestelling jubileumboek'. Het jubileumboek is tegen betaling van € 15,- ook verkrijgbaar bij Boekhandel Bruna, Struytse Hoeck 310 (winkelcentrum) en – tijdens de openingsuren - in de bezoekerswinkel van Historyland aan de Ravenseweg 11c te Hellevoetsluis.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws