Afbeelding

Hertelling stembureau Brielle geen gevolgen voor uitslag

Actueel 160 keer gelezen

Brielle - Bij de controle van de stembusuitslagen van de Europese Verkiezingen werd door de Commissie voor het onderzoek van de Geloofsbrieven van de Tweede Kamer bij een stembureau  in Brielle geconstateerd dat er veel minder stemmers dan ingevulde stem formulieren waren geregistreerd. Deze Commissie heeft op 11 juni 2019 een hertelling uitgevoerd. Deze hertelling heeft inzichtelijk gemaakt dat er toch geen verschil is tussen het aantal ingeleverde stempassen en ingevulde stembiljetten. Dit betekent dat de stemtotalen kloppen.

Wel bleek dat de uitkomst van de telling administratief niet goed was opgenomen in het proces-verbaal van het stembureau. Het verschil is dus ontstaan door een menselijke fout. Burgemeester Rensen van Brielle: "Natuurlijk is het jammer dat deze registratie niet correct was. Maar ik ben blij dat alles toch keurig blijkt te kloppen en dat van fraude geen sprake is geweest." Gevolgen voor de uitslag heeft de hertelling niet.

Het gemeentelijk verzamelpunt had zelf aan de hand van het ingeleverde proces-verbaal van het betreffende stembureau het tellingsverschil bij het stembureau ook reeds vastgesteld. Dit verschil kan alleen gecontroleerd worden door het uitvoeren van een hertelling. De gemeente is daartoe echter niet bevoegd. Als een stembureau het proces-verbaal en de verzegelde stempassen en -biljetten heeft ingeleverd bij het gemeentelijk verzamelpunt mogen de stempassen en –biljetten namelijk niet meer door de gemeente geopend worden omdat zij verpakt en verzegeld zijn.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws