Afbeelding

Last Man Standing psychische kwetsbaarheid bij jongeren

Actueel 262 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op 22 juni staat Rosan van der Zee op een paal. En liefst zo lang mogelijk. Last Man Standing maakt psychische kwetsbaarheid bij jongeren bespreekbaar.

We vragen aan Rosan waarom ze meedoet aan deze actie. Ze steekt van wal: "Ik doe veel leuke dingen. Bijvoorbeeld modellenwerk, ik ben meerdere malen model geweest voor Schwarzkopf. Ik schrijf graag muziek en treed ermee op. Ook heb ik een paard en ben ik jongerenbegeleider. Ondanks al die mooie dingen ben ik psychisch kwetsbaar". Rosan vervolgt: "Het verschil is dat ik er nu openlijk over praat omdat ik het belang daarvan inzie. Ik hoop zo dat mensen zien dat je zelfs ondanks alle mooie dingen die iemand doet er nog een heel ander verhaal achter kan schuilen". Rosan voelde zich namelijk altijd heel erg alleen tot ze erover begon te praten, toen merkte ze dat er veel mensen zijn die zich in haar verhaal herkennen.

Rosan vertelt: "Ik mag me ervaringsdeskundige op het gebied van depressie noemen. Ik heb ondervonden dat er ook hier in het onderwijs wel wordt geprobeerd aandacht te schenken aan het onderwerp, maar het lijkt dat er een gebrek is aan 'know-how", vertelt Rosan. "Natuurlijk zijn er protocollen, maar die zijn best algemeen. Voor ieder mens is een 'eigen' traject belangrijk". Rosan vertelt dat ze al op school bepaalde gedachtes had die ze niet kon uiten. Bij haar zag je weinig 'aan de buitenkant' en ze haalde ook nog eens voortreffelijke cijfers. Maar ze was ook kwetsbaar op school, alles wordt beoordeeld, is het niet je les resultaat dan wel jijzelf als persoon.

"Het helpt al, als zou kunnen worden duidelijk gemaakt dat je je best niet tof mag voelen, dat je echt geen uitzondering bent als je bepaalde gedachtes hebt. Er zijn meer jonge mensen die dat ook hebben, alleen komt dat vrij weinig naar buiten". Rosan vervolgt: "Op mijn eigen school zaten best veel medeleerlingen met psychische klachten. Dit weet ik pas sinds mijn deelname aan de drieluik documentaire 'Tweestrijd' en aan de aftertalk van 'Veda beslist zélf'. Toen kreeg ik namelijk opeens veel berichten van oud-leerlingen die zich in mijn verhaal herkenden". Na een zware periode vorig jaar gaat het nu een stuk beter met Rosan, ze helpt andere jongeren zo veel als ze kan en is ook bezig met het schrijven van een boek. In 'Happy depressie' beschrijft Rosan na deze heftige periode in drie delen hoe zij haar problemen heeft ervaren. In haar schooltijd, in een tussenjaar en in de periode dat ze therapie volgde. In 2020 verschijnt het boek.

Bij Last Man Standing op 22 juni in Ermelo zullen ruim 300 deelnemers zullen 6 uur lang op een paal in het water staan om geld in te zamelen voor voorlichting gegeven, hulp en advies geboden, openheid bevorderd via de MIND Young Academy op scholen aangeboden. Zie ook https://www.doemeemetmind.nl

Dit jaar vindt de derde editie van Last Man Standing op 22 juni a.s. plaats bij Telstar Surfclub in Ermelo.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws