Beloopbare zonnepanelen speciaal voor de watersport
Beloopbare zonnepanelen speciaal voor de watersport

Maak de havens van Hellevoetsluis CO2 neutraal

Actueel 131 keer gelezen

Hellevoetsluis - Het project PECS staat voor Port Energy and Carbon Saving. Eenvoudiger gezegd: het CO2 neutraal maken van de haven. In een voorlichtingsbijeenkomst in het Droogdok werden zo'n 60 belangstellenden bijgepraat over wat er in de havens van Hellevoetsluis staat te gebeuren.

Terwijl hij met twee voeten op een zonnepaneel stond opende Wethouder Peter Schop de bijeenkomst met de woorden "Dit is een echt paneel en daarover gaan we het vanavond hebben". De wethouder ging verder: "Het PECS project wordt voor 60 % met Europese subsidie bekostigd en voor 40% door de Provincie Zuid-Holland. Doelstelling is om koolstofarme technologie in kleine en middelgrote havens te realiseren, als middel om de klimaatdoelstellingen te realiseren". Door de leverancier werd een uitgebreide toelichting gegeven op het Sunbeam system, een Zweeds product gericht op beloopbare zonnepanelen.

De gemeente Hellevoetsluis streeft ernaar om de havens uiterlijk in het jaar 2040 energieneutraal te maken. De gemeente geeft geen subsidie, maar faciliteert en werkt hiervoor samen met de Stichting Stimular. PECS wordt gefinancierd door het Interreg programma van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling en door de Provincie Zuid-Holland via de landschapstafel Voorne-Putten. Een pilot met kleine windturbines en drijvende zonnepanelen is op stapel.

Na een eerste bijeenkomst in het Drookdok Jan Blanken afgelopen dinsdag 16 april is de actie van start en kunt u zich voor de actie aanmelden. Had u graag bij de bijeenkomst willen zijn: op maandag 13 mei wordt een 2e bijeenkomst georganiseerd.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws