Afbeelding

Plandelen langs Kanaal door Voorne

Actueel 1.115 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op zaterdag 13 april trok Minke Bontekoe samen met een paar andere dappere medestanders erop uit om te plandelen langs het Kanaal door Voorne.

En wat is dat eigenlijk 'plandelen'. Plandelen is de wandelvariant van 'ploggen', waarbij zoveel mogelijk afval wordt verzameld tijdens het joggen. In steeds meer steden en dorpen gaan vrijwilligers op stap, joggend dan wel wandelend, om de buitenruimte waar iedereen gebruik van gemaakt schoon te maken en zwerfafval op te ruimen. Zo kom je aan je broodnodige beweging en de straten worden gelijk weer wat schoner.

Het afgelopen weekend waren de temperaturen niet hoog. "Terwijl de fietskar aangekoppeld wordt, zie ik dat de autoruiten bevroren zijn", vertelt Minke. "Een nachtvorstje dus. Nu echter schijnt het zonnetje vrolijk maar de lucht is kil. Aangekomen bij het Kanaal kijken twee wilde eenden verwonderd op vanaf het water. Wat gaat daar gebeuren in de berm?"

Gure wind
"Gewapend met vuilgrijper, een zak voor PMD-afval en een zak voor restafval bewegen we ons voort langs het Kanaal. De noordoostenwind die over het Kanaal raast maakt het guur. De thermobroek en de handschoenen zijn geen overbodige luxe" geeft Minke aan. "Deze keer zijn het vrouwenhanden die dapper de 10 à 12 meter brede berm tussen de Kanaalweg oostzijde en het Kanaal bevrijden van haar zwerfvuil."

In de restbak
Een meerkoet knipoogt bemoedigend vanaf haar nest in het riet. En een paartje futen kniknekt instemmend vanaf het Kanaal. Uiteindelijk worden twee fietskarren vol rommel afgevoerd. Wat in de ondergrondse containers kan, wordt daar gedeponeerd. De rest gaat mee naar huis in de restbak. Als afscheid tonen de kuifeenden hun sierlijke duiksprongetjes. Flink doorgewaaid, wat verkleumd maar zeker voldaan keren ze uiteindelijk huiswaarts. Vanaf nu is een ommetje van de Van Aertsen-brug tot aan de Schoolstraat een plezieriger uitje."

Heel Nederland zoemt
Minke: "Toch wel jammer dat dit soort acties nodig zijn. Maar met zijn allen kunnen we het tij keren. Laten we ten eerste allemaal onze eigen rommel inclusief hondenpoep en sigarettenpeuken mee terug nemen en in de eigen vuilnisbak deponeren. Dit weekend was het 'heel Nederland zoemt'. Met veel aandacht en telling voor hommels en bijen. Helaas heb ik zelf zaterdag en zondag niets zien vliegen. De wind was te straf en het was te koud."

Meedoen?
De volgende plandeltocht staat op zaterdag 25 mei 2019 gepland. Kom meedoen opdat de gemeenschappelijk groene buitenruimte schoon blijven. Meer informatie: zie www.heelvoetsaam.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws