Afbeelding

Meeuwenoord pilot voor klimaatadaptatie

Actueel 202 keer gelezen

Brielle – Meeuwenoord is geschikt voor een pilot op het gebied van klimaatadaptatie. Dat vinden de vier op het gebied van milieu en klimaat samenwerkende gemeenten op Voorne-Putten.

Achter de schermen wordt er al hard gewerkt door de overheid om Nederland voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. Wouter Stapel, strategisch adviseur van ingenieursbureau Haskoning gaf er uitleg over tijdens een themabijeenkomst voor het Brielse lokale bestuur. Nederland heeft inmiddels aantoonbaar te maken met extremen in het klimaat. Aan de ene kant is er sprake van af en toe heftige wateroverlast, aan de andere kant zijn er lange periodes met enorme droogte.

Zo zal het om over de gevolgen van de extreem hete zomer van 2018 heen te komen, jarenlang flink moeten gaan regenen. Anders dan vaak wordt gedacht, zijn de gevolgen van droogte erger dan die van wateroverlast. Door droogte gaat (vooral de klei-)bodem inklinken met als gevolg fundatieproblemen en scheurvorming in muren. In Nederland al op diverse plekken gebeurd en dat is op termijn ook in Brielle niet denkbeeldig. Er zal verstandiger met water moeten worden omgegaan. Meeuwenoord blijkt daarvoor een prachtige proeflocatie. De riolering is er in de jaren zestig aangelegd en heeft langzamerhand een kritische leeftijd bereikt.

Om de waterhuishouding er beter op orde te krijgen wordt bij vernieuwing gedacht aan een scheiding van riool- en regenwater. Het regenwater kan in plaats van naar het riool in de straat, zoals nu gebruikelijk is , worden afgevoerd naar sloten of andere plekken. In tijden van droogte kan het dan worden teruggevoerd. Zo wordt ervoor gezorgd dat de grond niet inklinkt en kunnen fundatieproblemen worden voorkomen.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws