De gewraakte passage bij het Bleijkers Bolwerk - illustratie: HDK architecten
De gewraakte passage bij het Bleijkers Bolwerk - illustratie: HDK architecten

Een brug te ver....

Actueel 1.552 keer gelezen

Brielle – Een grote groep binnenstadsbewoners is fel tegen de aanleg van een nieuwe looproute naar de Turfkade, via een tunnel bij het Bleijkers Bolwerk en twee bruggen. Ze zijn bang voor overlast en vandalisme en vinden ook dat het historisch gezicht van de wallen er door wordt aangetast. Inwoner Luuk Silvius overhandigde namens hen een groot aantal protesthandtekeningen aan burgemeester Gregor Rensen. Hij voegde eraan toe dat er absoluut niet actief is gezocht naar mensen die een handtekening wilden zetten, maar dat het initiatief ervoor van de inwoners zelf kwam.

Luuk Silvius: 'De bewoners van de binnenstad zien beslist goede onderdelen in de binnenstadsvisie, maar hen ontgaat ten enen male het nut van een toeristische wandelroute naar de binnenstad via een tunnel door de wallen bij het Bleijkers Bolwerk en twee bruggen. Bezoekers nemen toch de kortste route. Wie met de bus komt en uitstapt bij Brielle Centrum loopt via de Pieter van der Wallendam en wie zijn auto parkeert op het parkeerterrein bij Jumbo neemt de kortste route via de Kaaistraat.'

'Laten we goed nadenken voor we opnieuw beginnen met nog een architectionisch hoogstandje'

Hij doelde daarbij op het bruine tunneltje bij de Kaaistraat , ontworpen door dezelfde architect als de cortenstalen bruggen. "Dat is niet prettig om doorheen te lopen, voelt niet veilig en het stinkt er naar urine'. 'Dat tunneltje ligt dan nog op de doorgaande route" voegde hij toe. 'De nu in de binnenstadsvisie voorgestelde wandelroute ligt echter verder afgelegen, loopt via een tunneltje over donker water naar een landweggetje, en onttrekt zich zo bijna helemaal aan toezicht. De kans is levensgroot dat het daar een plek wordt waar vandalisme, lawaai en gevoelens van onveiligheid de boventoon voeren'. Last but not least zijn de ondertekenaars van mening dat de wallen die zo prachtig gerestaureerd zijn, onaangetast moeten blijven. Het argument dat er vroeger op deze plek ook een brug zou hebben gelegen klopt niet; want die lag ooit tegenover de Varkensstraat.

Alle argumenten van de binnenstadsbewoners zijn volgens Luuk Silvius al in het inspraaktraject tot uiting gekomen, maar hebben helaas niet geleid tot enige aanpassing. Meerdere malen zijn de zorgen uitgesproken tegenover de begeleidende ambtenaar Johan Wessels, maar die veranderde niet van standpunt.

De groep binnenstadsbewoners ziet meer in het opknappen en veilig maken van de bestaande entrees van Brielle: de Pieter van der Wallendam en de Kaaistraat, dan in het aanleggen van een nieuw architectonisch hoogstandje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws