Afbeelding

Vesting: Oppassen voor Anton Pieckplaatje

Actueel 479 keer gelezen

Brielle - Afgelopen donderdag mochten de inwoners van Brielle in het oude stadhuis hun zegje doen over de ambitieuze plannen voor de Brielse binnenstad en haven die tussen 2019 en 2027 zullen worden uitgevoerd.

Veel van de aanwezigen bleken de angst te hebben dat we in Brielle te veel zouden gaan moderniseren en ze doelden daarbij in het bijzonder op de in Corten staal uit te voeren loopbruggen over de Vest. Liever zagen ze dat de vormgeving meer zou aansluiten op de bestaande historische bebouwing en dat 'oude' materialen zouden worden gebruikt. Anderen vonden juist dat we moeten oppassen dat Brielle geen Anton Pieckplaatje wordt. In de stad staan panden die gebouwd zijn tussen de 16e en 20e eeuw die om hun monumentale waarde worden geroemd . Waarom zou de stad over 400 jaar niet verrijkt mogen zijn met wat we nu misschien als te modern beschouwen, maar later op andere wijze beoordeeld zal worden? De Grote Markt in Brussel heeft er waarschijnlijk nooit zo uitgezien, en ook Brugge zag er anders uit.

Veel weerstand was er dus over de roestige Corten stalen brug die voor 2021 gepland staat en via het Bleijkers Bolwerk (de plek van het foodtruck festival) zal lopen naar de parkeerplaats bij Jumbo. Opmerkingen werden gehoord als een 'afschuwelijke aantasting van onze mooie wallen' tot 'het overdekte stuk zal een onveilig hangplek worden' en 'voor rolstoelhouders is de licht hellende brug moeilijk te nemen'. Ook werd de plek onlogisch gevonden. Vanaf het parkeerterrein bij de Jumbo is het net zo ver lopen naar de Turfkade als nu via de Kaaistraat. Ook het roestige Corten staal kreeg kritiek: 'te modern in de historische binnenstad en wat lelijk dat roest, maar het kreeg ook lof: 'wat mooi die natuurlijke kleur bruin en wat duurzaam'. Het werd jammer gevonden dat de brug niet via het Ravelijn loopt. Dat zou logischer geweest zijn, dichterbij de parkeerplaats en bovendien zou het historisch beter kloppen. In het verleden was een ravelijn immers verbonden met de wallen door middel van een houten brug.
Het werd door een groot aantal aanwezigen ook jammer gevonden dat eigenlijk alleen die zaken aan bod kwamen die de eerste prioriteit hebben bij de bestuurders, zoals de Turfkade en de bereikbaarheid en de beleving daarvan. De indruk bestaat dat het gemeentebestuur vooral aan het toewerken is naar het aantrekkelijker maken van Brielle voor bezoekers. De vraag komt op waar hierbij de belangen van de inwoners blijven. Verder werd de opmerking gemaakt dat de nadruk niet teveel op de Turfkade moet worden gelegd. Het achterliggende winkelgebied moet er niet bij komen te hangen. Onrust was er ook over het verdwijnen van parkeerplekken daar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws