Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Basisscholen in Nissewaard doen mee aan E-waste Race

Actueel 446 keer gelezen

Spijkenisse – Van 11 maart tot en met 5 april nemen zeven basisscholen uit Nissewaard deel aan de E-waste Race. De deelnemers gaan zoveel mogelijk afgedankte (kleine) elektrische apparaten in zamelen en kunnen daarmee een schoolreis naar het Nemo Science Museum in Amsterdam winnen.

Met een gastles door Manon van Hooren van de E-waste Race werd vanmorgen op cbs Het Anker in Maaswijk de aftrap gegeven voor de inzamelingsactie in Hoogvliet en Nissewaard. Ook wethouder Hamerslag was bij de les aanwezig en spoorde de scholieren aan om zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen.

100 apparaten per huishouden
De E-waste Race is bedoeld om het apart aanbieden van elektronisch afval te stimuleren. In Nederland komen twee op de drie afgedankte apparaten nog steeds in het huisvuil terecht, waardoor waardevolle materialen en grondstoffen verloren gaan voor hergebruik. Een vier-persoons Nederlands huishouden heeft gemiddeld zo'n 100 elektrische apparaten in huis. Denk daarbij niet alleen aan wasmachine, televisie of stofzuiger, maar ook mobieltjes, oortjes, de elektrische tandenborstel, haarföhn, computer, printer en bijbehorende kabels.

Kostbare grondstoffen
Tijdens de gastles leerden de leerlingen van groep zeven bijvoorbeeld dat voor het maken een mobiele telefoon 46 van de 65 verschillende grondstoffen die we kennen nodig zijn. 'Het kost veel moeite om die kostbare grondstoffen te winnen en ze raken zo langzamerhand op. We moeten daarom oude apparaten recyclen, anders kunnen er over pakweg 20 jaar geen mobieltjes meer gemaakt worden. Door het hergebruik voorkomen we ook dat er schadelijke stoffen in het milieu terecht komen', legde Manon uit.

Iedereen een taak
Gedurende de vier weken lange E-waste Race kunnen de scholieren afgedankte apparaten mee naar school nemen en deze in door Reinis op school neergezette kliko's doen. Op een lijst houden de kinderen zelf bij wat en hoeveel wordt ingeleverd. Alle kinderen in de klas krijgen daarnaast een taak. Iedereen is verzamelaar en daarnaast zijn er promotors en verslaggevers, die bijvoorbeeld flyers over de wedstrijd uitdelen bij de supermarkt, een spreekbeurt geven, een you-tube filmpje maken of zorgen voor aandacht in de pers. Ook zijn er in een klas vier managers, die de verzamelde spullen gaan invoeren op www.ewasterace.nl. Hierop valt ook te zien welke school het meeste heeft ingezameld.

Apparaat aanmelden
Buurtbewoners kunnen op dezelfde website ook hun afgedankte elektrische apparaat aanmelden. Zij kunnen daarbij aangeven welke school dit bij hen thuis mag komen ophalen en op welke dag en tijd dit hen uitkomt. Voor de verschillende apparaten kunnen verschillende aantallen punten gewonnen worden. Zo brengt een kabeltje 10 punten op, maar kunnen met een afgedankt mobieltje maar liefst 30 punten worden verdiend. Meer opgeven dan daadwerkelijk is ingezameld levert strafpunten op.

Vanaf aanstaande maandag mag worden ingezameld. Deelnemende scholen in Nissewaard zijn naast Het Anker: Horizon Gelinck, Morgenster, Maasoever, Markenburgschool, Veenvlinder en Jan Campert. De E-waste Race is in deze regio een initiatief van Weee Nederland in samenwerking met Reinis.        

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws