Je zult maar hoge nood hebben
Je zult maar hoge nood hebben Foto: pixabay

Toilet Bitte...

Actueel 282 keer gelezen

Hellevoetsluis - Wie regelmatig in het winkelcentrum Struytse Hoeck komt heeft vast de vraag wel eens gehoord: "Kunt u mij vertellen waar ik een toilet kan vinden", of "Toilette, Bitte", is een vraag die mensen die hier niet bekend zijn regelmatig stellen.

Er zijn in de Struytse Hoeck wel toiletten – bij de Jumbo, Hema en op zaterdag bij de markt – maar die moet je maar net weten te vinden. Een echte openbare toiletruimte is eigenlijk niet te vinden. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld de Vesting, de Rijksstraatweg of bij de wandelgebieden in Nieuwenhoorn of het Kooisteebos.

Waar is het toilet?
Eén op de vijf Nederlanders heeft plasklachten, ruim 3,5 miljoen mensen. Ongeveer 20 procent gaat de deur niet uit zonder zeker te weten of er een toilet op de plaats van bestemming is. Het is een verborgen, maar o zo vervelend probleem. Door de vergrijzing komen deze klachten steeds meer voor.

Toilet nog niet doorgedrongen
Iedere Nederlander moet een openbaar toilet delen met meer dan 2.500 anderen. In Hellevoetsluis wordt dit aantal bij lange na niet gehaald. Dat is niet fijn als je hier woont, of te gast bent. Iedereen wordt blij van meer openbare, schone en toegankelijke toiletten. Omdat mensen met bijvoorbeeld hartfalen door de inname van plaspillen vaker moeten plassen is het belangrijk dat er openbare toiletten beschikbaar zijn.

Toiletgastvrije gemeente
Op de lijst (november 2018) van 50 meest gastvrije toiletgemeenten komt Hellevoetsluis niet voor. Eigenlijk geen van de gemeenten op Voorne-Putten. In het beleid om van Voorne-Putten een toeristisch interessanter gebied te maken is de toilet kennelijk nog niet doorgedrongen. (De meest toiletgastvrije gemeente heeft 1 openbaar toilet per 1.757 inwoners. In de nummer 50 op de lijst moeten 6.246 inwoners het met 1 toilet doen).

HogeNood app
Via de HogeNood app vind je alle aangesloten openbare toiletten in de buurt. De app is gratis te downloaden via de App-store op je mobiele telefoon. Ben je retailer – eigenaar van een winkel(keten), horecaonderneming, hotel of bedrijf en beschik je over toiletruimte? Je kunt jouw toilet ook aanmelden in de app. Bij een groot aantal vestigingen van o.a. Albert Heijn, Jumbo en Plus kun je ook naar de wc, deze staan echter niet in de app. Tijdens de Hellevoetse markt staat er een mobiel toilet opgesteld. Als je in HogeNood app vanuit de locatie Hellevoetsluis zoekt, dan komen de volgende openbare toiletten in onze gemeente naar voren: gemeentehuis, bibliotheek, Hema, Shell, Helius MC, BP Hellevoetsluis, Paviljoen Boelies.
Wildplassen
Wildplassen is het plassen in het openbaar, bijvoorbeeld tegen een boom, een lantaarnpaal of in een portiek. Dit geeft veel overlast, met name vanwege de stank die het plassen in het openbaar met zich meebrengt.

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Hellevoetsluis staat "Het is verboden binnen de bebouwde kom op een openbare plaats zijn natuurlijke behoefte te doen buiten daarvoor bestemde plaatsen". Als je betrapt wordt op wildplassen, kost je dat € 140.

2theloo
Misschien kan in een van de leegstaande winkelpanden in het winkelcentrum een 2theloo vestiging geopend worden? Het concept is interessant: de klant kan naar het toilet tegen een geringe vergoeding en ontvangt een tegoedbon die bij de winkeliers in het winkelcentrum ingeleverd kan worden.
Investeren in openbare toiletten
Met name bij de wandelgebieden en dagelijks in en rondom het winkelcentrum, de Rijksstraatweg, de Vesting en de museum-boulevard kan de service op het gebied van openbare toiletten verbeterd worden.

Ook in de Tweede Kamer is gesproken over het probleem. Het kabinet wil met gemeenten en winkeliers afspreken dat zij voor meer toiletten zorgen, met speciale aandacht voor zieken, zwangeren en gehandicapten. Nu kunnen deze kwetsbare mensen bij hoge nood vaak nergens terecht, stelt de Tweede Kamer bezorgd vast.

Op voorstel van D66-Kamerlid Vera Bergkamp wil de Tweede Kamer dat het kabinet gaat praten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over het plaatsen van meer openbare toiletten. Bij de werkgeversorganisaties moet het kabinet aandringen op het vaker openstellen van wc's in winkels.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws